Nou comptes bloquejats i dos vehicles i un xalet embargats arran del cop a la pirateria televisiva

El creador de l’APP Mobdro residia des de fa un temps al Principat, on rebia els beneficis de la seva activitat il·legal que les autoritats policials espanyoles xifren en més de cinc milions d’euros

Comentaris

Una imatge d'un dels escorcolls fets a Andorra el 9 de febrer.
Una imatge d'un dels escorcolls fets a Andorra el 9 de febrer. POLICIA NACIONAL ESPANYOLA

L’operació contra la pirateria televisiva especialment del futbol ha comportat el bloqueig de nous comptes bancaris al Principat a banda de l’embargament de dos vehicles i el xalet adossat en què vivia el creador de l’APP Mobdro, un ciutadà espanyol que en plena investigació policial del cas a Espanya va traslladar-se a Andorra. Aquest home, que estaria encausat, hauria obtingut uns  beneficis de la seva activitat d’uns cinc milions d’euros, segons que calculen els investigadors.

L’operació batejada a Espanya amb el nom d’Streamblock persegueix uns presumptes delictes contra la propietat intel·lectual i contra el mercat i els consumidors. Es va iniciat l’octubre del 2018 arran de denúncies presentades davant la policia nacional espanyola per l’Aliança per a la Creativitat i l’Entreteniment (ACE), la Lliga de Futbol Professional i la ‘Premier League’ per emissió no autoritzada de continguts audiovisuals, subjectes a drets d’autor, a través de l’esmentada aplicació mòbil. Un jutjat de València va liderar inicialment la tutela de la investigació i posteriorment, quan es va detectar la presència del creador de Mobdro a Andorra, es va sol·licitar la col·laboració de la Justícia andorrana.

I és que els usuaris de l’esmentada aplicació mòbil havien realitzat més de cent milions de descarregues i el seu titular es lucrava dels ingressos generats per espais publicitaris inclosos -tant en l’aplicació com en la pàgina de descarrega-, així com de pagaments realitzats per subscriptors en la versió Premium. Els beneficis els obtenia l’esmentat encausat a través d’una societat de dret andorrà de la qual l’implicat n’és l’administrador únic. La societat també s’ha bloquejat per ordre judicial, igual com l’APP, que ja no és utilitzable almenys a Espanya i Portugal.

La difusió il·legal de partits de futbol ha experimentat un auge molt important els darrers anys.

Relacionat

Cop d’efecte contra la pirateria televisiva futbolística amb ‘epicentre’ a Andorra

Més enllà dels tràmits policials i judicials emmarcats en l’estratègia d’Eurojust, l’operació va esclatar al Principat el 9 de febrer tal i com va avançar l’Altaveu. Es va dur a terme l’escorcoll al domicili del creador del Mobdro, un xalet adossat en una urbanització d’Engolasters ara embargat. Allí s’hi va comissar documentació diversa i maquinari informàtic -dispositius i sistemes d’emmagatzematge- en gran nombre que va quedar sota la supervisió de l’autoritat judicial andorrana mentre es feien els clonatges corresponents de les dades que s’hi guardaven. També es va fer un escorcoll en un despatx d’Andorra la Vella, segons que ha informat la policia en un comunicat. La policia espanyola ha fet públics aquest dijous també altres detalls de la investigació, com per exemple que hi va haver una perquisició en un domicili de Múrcia, on hi havia allotjat una altra pàgina de Mobdro que també es lucrava del procés.

Segons la policia espanyola, els registres fets a Andorra van permetre obtenir abundant documentació sobre la forma de monetitzar la pàgina per obtenir els beneficis presumptament il·lícit, en concret sobre la relació financera amb la companyia anonimitzadora. A banda de la sol·licitud judicial del bloqueig dels nou comptes bancaris, els vehicles i l’immoble embargats es valoren en 450.000 euros. Els agents estimen que la infraestructura d’emissió il·legal de continguts desmantellada hauria produït un lucre il·lícit superior als cinc milions d’euros.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending