Cop d’efecte contra la pirateria televisiva futbolística amb ‘epicentre’ a Andorra

Amb la supervisió de la Batllia, s’han comissat almenys en un domicili d’Engolasters diversos equips informàtics i altre material que servien per oferir de forma il·legal la transmissió de partits de futbol de les principals lligues a través de l’aplicació mòbil Mobdro

La difusió il·legal de partits de futbol ha experimentat un auge molt important els darrers anys.
La difusió il·legal de partits de futbol ha experimentat un auge molt important els darrers anys. ARXIU

Una part de la teòrica pirateria televisiva futbolística tenia com a mínim una pota instal·lada a Andorra. Eurojust, l’organisme que coordina les policies europees, acaba d’anunciar la consumació d’una operació, promoguda per les autoritats judicials i policials espanyoles, que ha servit per  bloquejar la transmissió il·legal de partits de futbol de les principals lligues professionals a través de l’aplicació mòbil Mobdro. S’hauria comissat un important volum de material informàtic en un domicili a Engolasters.

Les investigacions sobre aquest cas concret de transmissió il·legal de senyals audiovisuals amb drets d’autor van començar el 2018, després de les queixes de la Lliga Espanyola de Futbol Professional (La Liga), la Premier League i l’organització professional de titulars de drets d’autor (FAP). El principal sospitós, que seria de l’àrea de València, va utilitzar dominis i servidors informàtics per connectar-se de manera il·legal a serveis audiovisuals i de transmissió que funcionaven legalment, mitjançant l’aplicació Mobdro.

L’actuació central al Principat, segons que ha pogut saber l’Altaveu, es va desenvolupar el 9 de febrer en un xalet adossat d’una urbanització d’Engolasters. No es va practicar cap detenció (a València sí que se’n va realitzar una) però sí que hi hauria una persona encausada. En el domicili en qüestió (segons fonts d’Eurojust serien dos els espais físics implicats a Andorra, però les fonts consultades al Principat no ho han pogut corroborar), es va comissar força material. De fet, l’operativa que es va realitzar aquell 9 de febrer va durar des de primera hora del matí i fins poc abans de la mitjanit.

L’actuació central al Principat, segons que ha pogut saber l’Altaveu, es va desenvolupar el 9 de febrer en un xalet adossat d’una urbanització d’Engolasters. No es va practicar cap detenció (a València sí que se’n va realitzar una) però sí que hi hauria una persona encausada

Hi van intervenir agents de policia del Principat -com sol ser habitual, els primers en participar-hi va ser agents dels grups especials per assegurar la zona i evitar que hi pogués haver cap ensurt- però també, i sobretot, policies espanyols vinguts de València. Tot plegat es va fer en el marc d’una comissió rogatòria d’auxili judicial internacional. Segons les fonts, nombrosos equips informàtics van quedar sota custòdia de l’autoritat judicial andorrana i s’han anat fent còpies de tots aquells dispositius de suposat interès per la causa.

L’anàlisi, però, del material, es farà tot a Espanya, perquè és allí on es coordina l’actuació perquè va ser allí on es van interposar les denúncies. De fet, responsables policials haurien de tornar a venir en breu al Principat per recollir material i poder continuar tibant del fil. Eurojust ha donat una notable rellevància al fet. S’hauria eliminat la possibilitat de carregar l’aplicació a través de plataformes i servidors a Espanya, Portugal i la República Txeca. D’aquests dos països també s’ha demanat la col·laboració judicial i policial.

Eurojust quantifica en cinc milions d’euros els beneficis que haurien obtingut els implicats en aquest cas de redifusió en ‘streaming’ i de forma il·legal. I no només això, perquè durant les investigacions, es van descobrir altres activitats de transmissió il·legal sense pagar drets d’autor a plataformes habituals. Policialment, a Andorra aquest afer l’hauria portat la unitat de blanqueig -malgrat que no ha transcendit si s’han bloquejat comptes- més enllà del grup de cooperació internacional. Tot i que pel cas concret, Andorra és una ‘peça clau’, de plataformes com Mobdro n’hi ha moltes. I cada dia sorgeixen nous formats per possibilitar el visionat de partits de futbol. El que passa és que habitualment els ‘centres tecnològics’ dels grups que es dediquen a aquesta mena d’activitats estan en llocs més ‘remots’ o judicialment i policialment menys assequibles del que pot ser Andorra.

Segons l’Europol, la pirateria audiovisual a través de la transmissió il·legal de senyals de televisió i transmissió ha experimentat un gran augment en els darrers anys, amb Eurojust coordinant les actuacions a petició de les autoritats nacionals des del 2019. En aquestes operacions, ja s’han confiscat prop de 6.000 servidors per tal de bloquejar l’abús de serveis audiovisuals d’empreses que operen legalment i que paguen drets d’autor per part d’organitzacions criminals, que també utilitzen aquest tipus de delictes amb finalitats de blanqueig de diners.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending