Els ‘hackers de la tercera dosi’ no haurien vulnerat cap servidor públic ni tenen dades compromeses

La investigació que s’està fent hores d’ara a nivell tècnic no ha permès detectar cap accés il·legítim a informació de l’administració, en canvi no es descarta que hagin xuclat elements d’alguns mòbils

Una incidència dificulta la connectivitat.
Una incidència dificulta la connectivitat. ARXIU

Els desconeguts que aquest divendres haurien trucat diversos ciutadans fent-se passar per ‘representants’ del ministeri de Salut amb l’objectiu d’aconseguir enganyar els interlocutors i que els facilitessin el codi enviat per SMS que permet ‘hackejar’ el mòbil que ha rebut dit missatge, no haurien vulnerat cap servidor públic i tampoc tindrien dades especialment compromeses. Això és el que indiquen les comprovacions inicials que s’estan fent.

La investigació que realitzen tant el servei de policia com els departaments d’informàtica del Govern encara està oberta. Però, per ara, la feina que s’ha fet no ha permès detectar cap accés il·legítim a informació de l’administració. Es tractaria, doncs, d’una maniobra fraudulenta de nivell baix encara que l’aparença pugui ser d’un intenta d’estafa aparentment més treballat. Casos com els viscuts ahir es donen a milers a tot el món cada dia.

El que no es pot descartar de cap manera és que sí que hagin aconseguit enganyar algunes de les persones amb les quals haurien contactat, i facilitant-los aquestes el codi que hi havia en l’SMS, ara estiguin tenint problemes amb el telèfon mòbil o, directament, els hagin clonat la informació de què disposen al dispositiu. No ha transcendit per ara que hi hagi cap denúncia formal en relació amb aquesta qüestió.

Xeringues preparades amb dosis de vacunes contra la Covid.

Relacionat

Preocupació per les dades que puguin tenir els ‘hackers de la tercera dosi’

Els comunicants fraudulents intentaven cridar l’atenció dels seus interlocutora advertint-los que calia programar una tercera dosi de reforç de la vacuna contra la Covid o se’ls anunciava l’oferiment d’una prova serològica per comprovar el nivell d’immunització assolit. En tot cas, ni el ministeri de Salut ni cap altre departament de l’administració està duent a terme cap campanya d’aquestes característiques. Ni similar.

És evident que els ‘hackers de la tercera dosi’ tenen algunes dades personals que no van, en principi, més enllà del nom, l’adreça en alguns casos, i el telèfon. Però aquests detalls són relativament fàcils d’aconseguir consultant fonts obertes a les xarxes telemàtiques o adquirint bases de dades privades que prèviament han estat ‘hackejades’, una situació que també passa tot sovint.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending