Preocupació per les dades que puguin tenir els ‘hackers de la tercera dosi’

Tècnics informàtics de Govern i de la policia miren de descartar que abans de realitzar les trucades per mirar d’accedir a mòbils els ciberdelinqüents no hagin aconseguit entrar en alguna base de dades sensible

Xeringues preparades amb dosis de vacunes contra la Covid.
Xeringues preparades amb dosis de vacunes contra la Covid. SFGA

Tècnics informàtics de Govern i de la policia treballen per intentar saber de quines dades poden disposar els ‘hackers’ que es fan passar pel ministeri de Salut per intentar fer caure en la trampa ciutadans del país i via trucades fraudulentes aconseguir ‘piratejar’ els seus mòbils. Hi ha preocupació davant la possibilitat que els ciberdelinqüents hagin aconseguit entrar en alguna base de dades sensible i, d’aquesta manera, hagin pogut obtenir informació de les persones a les quals han trucat.

Diversos departaments del Govern estant intentant esbrinar què i qui hi ha darrera d’unes trucades que s’estarien fent de manera fraudulenta en nom del ministeri de Salut, com s’ha dit, i que tenen per objectiu aconseguir dades suficients -via un SMS que hauria rebut l’interlocutor al seu mòbil- per intentar ‘hackejar’ les dades de telèfons. Hores d’ara es desconeix -o almenys no ha transcendit- quin tipus de dades voldrien ‘xuclar’.

Les trucades en qüestió, l’origen de les quals s’està intentant determinar, porten com a excusa el fet de voler concertar una tercera dosi de reforç de la vacuna contra la Covid o d’oferir una prova serològica gratuïta. Els comunicants, per donar verosimilitud a la trucada, faciliten tot de dades de l’interlocutor al qual truquen. Fonts governamentals han assegurat que ni de bon tros són dades molt nombroses. Però el desconeixement sobre la informació de què disposen és el que neguiteja.

I no només a l’administració. També a molts usuaris, molts ciutadans. És cert que tot sovint facilitem de manera inconscient més dades de les que toquen. I que a partir de qualsevol compra que es fa per Internet es genera una informació que queda en servidors que han pogut ser atacats. Tot això és el que es mira d’esbrinar, sense que sigui gens fàcil d’aconseguir-ho. Hores d’ara no sembla de cap de les maneres que s’hagi aconseguit xuclar informació del programari Pandemius, amb el qual s’estan gestionant moltes dades relatives a la pandèmia i tot el que s’està fent al seu tomb.

CODI PER SMS

En tot cas, i una vegada oferta la tercera dosi de la vacuna o el test serològic gratuït, els comunicants fraudulents sol·liciten a l’interlocutor que els faciliti el codi que hi hauria en un missatge SMS que la persona hauria rebut al seu telèfon. Si el comunicant es nega a facilitar aquesta informació, la trucada es talla automàticament. En cas contrari, suposadament els desconeguts aprofiten el codi per poder accedir al telèfon mòbil i, aparentment, clonar les dades que hi hagi en el dispositiu.

El Govern ha comunicat oficialment que ha rebut l'alerta ciutadana i informa que actualment no s’està fent cap campanya telefònica a la ciutadania relacionada amb la Covid-19

El departament de sistemes de la informació del Govern està estudiant la situació i, especialment, s’està comprovant que no hi hagi hagut cap fuita de dades des de l’administració. També des de l'àmbit policial s'està investigant aquest incident per si hi pot haver alguna responsabilitat penal alhora que s'intenta aclarir els fets.

El Govern ha comunicat oficialment que ha rebut l'alerta ciutadana i informa que actualment no s’està fent cap campanya telefònica a la ciutadania relacionada amb la Covid-19. També es recorda que no s’han de donar mai dades personals per telèfon (nom, número de contacte, número de la CASS, número de compte, etc.) ni seguir enllaços dels que no se’n sap la procedència. 

Comentaris (6)

Trending