Stop Violències exigeix acabar amb la desigualtat laboral

L'associació feminista convoca una manifestació a la plaça de les Arcades pel 8 de març, dia internacional de la dona treballadora

Comentaris

-
-
L'associació Stop Violències exigeix posar punt final a la desigualtat laboral a través de mesures "reals i efectives". En aquest sentit, manifesten que no han de ser les empreses que "voluntàriament siguin igualitàries" i que per aquest fet i sense ser una obligació per a elles en el marc de la nova llei laboral se les premiï. Aquesta és una de les reivindicacions del manifest de l'associació feminista en què el tema central se situa en la "manca de drets laborals per les treballadores d'Andorra". I de la mà d'aquest manifest, Stop Violències comença a preparar el 8 de març, en què en el marc del dia internacional de la dona treballadora convoca una manifestació a dos quarts de nou de la nit a la plaça de les Arcades.

En el comunicat s'assegura que les dones importades, migrades, temporeres i nacionals demanen que Andorra sigui membre de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i que signi i ratifiqui l'article 189 de l'OIT que regula el treball domèstic i de cures. I també exigeix que es facin inspeccions laborals "per vetllar que totes les dones tinguem condicions dignes de treball". A més, denuncien que les dones temporeres i migrades des d'Amèrica Llatina "pateixen una triple discriminació amb treballs que poden ratllar l'esclavitud, amb un menor sou i pitjors condicions laborals".

Stop Violències diu que la feina que realitzen les dones representa "el 70% del treball no qualificat", ja que "treballem prop de quatre vegades més a temps parcial que els homes, el que representa per tant, salaris més baixos, més precarietat i més risc d'exclusió social". L'associació exigeix que els drets laborals i el dret a denunciar deixi de ser "un privilegi de residents i nacionals".

Una altra demanda que reivindica l'associació és en el marc de la pensió de viduïtat, ja que es vol que aquesta sigui vitalícia i "independent" de l'edat. Un punt al qual també se sumen les persones afectades per aquesta situació, ja que des del 2008 es va prendre el dret a una pensió vitalícia per viduïtat si la parella mor abans dels 55 anys. Stop Violències considera que "cap govern té dret a dir-nos que en 5 anys hem d'haver refet la nostra vida buscant una nova parella per poder pagar les despeses".

El col·lectiu feminista també informa que el 2018 es van fer gairebé 500 actuacions policials per "desavinences amb la parella" en l'àmbit de la llar. Stop Violències reclama a l'Administració que implementi el Conveni d'Istanbul per protegir i dotar les víctimes dels serveis específiques. Quant als drets sexuals i reproductius, l'associació demana a l'Estat tècniques de reproducció assistida subvencionades i baixes de maternitat "dignes i respectuoses", així com la despenalització de l'avortament.

Comentaris

Trending