Vives alerta que s’ha de “lluitar contra l’especulació” al sector immobiliari

El Copríncep Episcopal ha assenyalat que calen més habitatges socials i que cal que el Govern s’impliqui per evitar les construccions de grans grups d’inversió

L'arquebisbe i cap d'Estat, Joan-Enric Vives, just després d'una homilia.
L'arquebisbe i cap d'Estat, Joan-Enric Vives, just després d'una homilia. Toni Solanelles

El Copríncep Episcopal, Joan-Enric Vives, ha participat aquest matí a una entrevista a ràdio Cope, on ha parlat sobre la situació actual de la societat andorrana. Entre diversos temes, com la Covid-19 o la guerra d’Ucraïna, ha tractat sobre el gran problema que es viu actualment al país, que és l’habitatge. En aquest sentit, Vives ha remarcat certes premisses, com que s’ha de lluitar contra l’especulació al sector immobiliari, així com que cal estudiar la forma sostenible de fer habitatges socials.

En ser preguntat per si a Andorra hi ha un problema amb l’habitatge, Vives no ha dubtat en confirmar-ho. El copríncep ha explicat que “és un dret humà i social”, però que actualment al país és molt difícil trobar un pis que tingui un preu raonable, “ja no parlem d’una cosa baratíssima, sinó assumible”. Un dels motius pels quals s’ha arribat a aquesta situació, segons el seu parer, és que “una de les grans inversions de la classe mitjana ha estat adquirir habitatges i tenir un sobresou amb el lloguer”. Pel que fa a les mesures que s’estan prenent des del Govern, Vives ha assenyalat que “la política d’habitatge és difícil, la problemàtica no s’acaba fent habitatges socials, malgrat que sigui necessari fer-ne”.

Així mateix, i seguint en la línia de la intervenció que hauria de tenir el Govern en aquest àmbit, Vives ha assenyalat que “s’ha de frenar amb lleis l’especulació”. Concretament, s’ha referit al fet que hi hagi “grans grups d’inversió” que fan construccions al país que aconsegueixen que “el mercat oscil·li d’una forma no natural”. No s’ha mullat, però, en qui ha de ser competent en aquest sentit, si l’executiu, o els comuns, tot i que ha afirmat que creu que els darrers “ho intenten”.

D’altra banda, Vives ha parlat sobre la situació econòmica del país, sobretot després de la forta afectació que ha tingut la pandèmia a nivell global. Ha explicat que, per aquest motiu, la població andorrana ha tingut un empobriment important, amb un índex de fins al 30%, i que cada cop Càritas té més peticions d’ajuda. En aquest mateix sentit, ha indicat que, per primer cop en la història, Andorra s’ha vist obligat a endeutar-se. Lluny d’assenyalar-ho com un punt negatiu, ha afirmat que el Govern ha fet tot el que tenia en la seva mà per defensar els ciutadans i que “tothom estem contents amb les polítiques que s’han adoptat”.

El copríncep ha entrat en altres temes durant l’entrevista a COPE, com l’arribada de refugiats ucraïnesos, on ha explicat que li va trametre una carta directament al president del país, Volodímir Zelenski, “que, per descomptat, encara no ha pogut respondre”. També ha parlat sobre la reputació internacional d’Andorra, la inclusió a l’FMI o l’acord d’associació que es negocia actualment.

Etiquetes

Comentaris (28)

Trending