La Universitat d’Estiu i Tardor enterra el científic solitari per reivindicar el treball en equip

El catedràtic Salvador Macip afirma que “el concepte romàntic de la ciència, amb un investigador a casa seva mirant a través d'un microscopi ja ha passat a la història”

Comentaris

Salvador Macip durant la seva intervenció.
Salvador Macip durant la seva intervenció. BRU NOYA

La 39a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra (UETA), s'ha inaugurat aquest dilluns pel cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat del ministre de Relacions Institucionals, d’Educació i Universitats, Ladislau Baró. Les conferències d’enguany s’engloben sota el títol ‘La medicina al segle XXI, avenços i límits’. La primera conferència ha anat a càrrec del president del Comitè d’Ètica de l’Institut Nacional de la Salut i la Recerca Mèdica de París, Hervé Chneiweiss, amb la ponència titulada ‘Medicina i tecnologies emergents: quins reptes ètics?’.

Baró ha destacat la llarga trajectòria de la universitat amb especialistes de qualitat. "Sempre ha intentat combinar les ciències amb els aspectes filosòfics i humanístics", ha dit. El ministre ha afegit que enguany es tracta el tema mèdic amb tots els avenços que hi ha. "S'han incorporat tecnologies que fa alguns eren impensables com ara el treball amb el genoma huma". 

Les conferències són presentades per Salvador Macip, catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. Macip creu que s'ha de fer un debat entre els experts i la societat. "Som tots els que hem de decidir cap on ha d'anar la ciència i no es pot deixar només a les mans dels científics o dels polítics".

Ha reconegut que no tothom té coneixements sobre el tema "i és molt important que s'organitzin xerrades com aquestes per generar coneixement perquè tothom pugui contribuir a la presa de decisions". A la universitat hi ha experts en diversos camps, "El concepte romàntic de la ciència, amb un investigador a casa seva mirant a través d'un microscopi ja ha passat a la història. Ara es treballa en equip, en conjunt i cal implicar tot el teixit social".

Aquest dimarts serà el torn de la directora científica del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques d’Espanya, María A. Blasco, i el 25 i el 26 de setembre respectivament exposaran les seves idees el cap del departament de Malalties Cognitives i Conductuals de l’Hospital de la Salpêtrière de París, Bruno Dubois - per parlar de la malaltia d’Alzheimer - i clourà la Universitat d’Estiu i Tardor la professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya, Carme Torras per parlar de robòtica assistida en l’àmbit mèdic.

Etiquetes

Comentaris

Trending