L’ONU retreu a Andorra la manca de dades en matèria d’igualtat de gènere i descol·loca el Govern

L'executiu s’afanya a recopilar documentació per sortir al pas de les afirmacions de l’organisme internacional sobre manca d’informació i indicadors com el repartiment de les tasques domèstiques o la difusió dels mètodes anticonceptius

Comentaris

L'informe l'elabora les Nacions Unides.
L'informe l'elabora les Nacions Unides. un women

La publicació de l’informe anual de l’ONU sobre la igualtat de gènere ha provocat sorpresa a Govern. Primer perquè s’equipara Andorra amb països com Angola o Afganistan, entre altres, i després perquè segons les diverses fonts consultades ningú de les Nacions Unides s’ha posat en contacte amb Govern per sol·licitar la informació. Ara l’executiu s'afanya per transmetre la informació o sortir d’una llista on també hi ha el Congo o Guinea-Bissau. L’ONU retreu també la manca de dades d’Andorra sobre polítiques d’igualtat home-dona.

La pressa també és comprensible tenint en compte que el mes vinent hi ha l’assemblea general de les Nacions Unides a Nova York i on el cap de Govern, Xavier Espot ha de fer el seu discurs. I que no tindrà massa sentit continuar fent crides al multilateralisme, a portar a terme els objectius de desenvolupament sostenible i a la cooperació si hi ha aquesta teòrica -almenys així ho afirma Govern-, assignatura pendent de la igualtat de gènere. Per això s'està recopilant tota la informació per enviar-la als Estats Units el més aviat possible.

“Un major desenvolupament humà no és la resposta aïllada. Alguns països del rang inferior de l’índex de desenvolupament humà tenen algunes de les bretxes de gènere més petites”, manté les Nacions Unides. En canvi, també passa al revés. I aquí s’hi inclouria Andorra en alguns capítols

L’informe (veure document adjunt en anglès), destaca els reptes globals als quals s’enfronten les dones i proporciona un full de ruta per a intervencions específiques i reformes polítiques. Introdueix dos nous índexs: el d’empoderament que mesura el poder i les llibertats de les dones per prendre decisions; i el que avalua les disparitats de gènere en les dimensions clau del desenvolupament humà. Combinats, aquests índexs ofereixen una avaluació exhaustiva del progrés dels països en la consecució de la igualtat de gènere.

Manté l’ONU que “utilitzant aquestes noves lents”, que és com denomina als nous indicadors, “les troballes són preocupants”. I hi afegeixen alts responsables del programa internacional en la presentació de l’informe que “el poder i la llibertat de les dones per prendre decisions i aprofitar les oportunitats segueixen sent restringits en gran mesura, i cap país ha aconseguit la total paritat de gènere”.

Més encara: “El baix empoderament de les dones i les grans bretxes de gènere són habituals”. L’anàlisi també mostra que “un major desenvolupament humà no és la resposta aïllada. Alguns països del rang inferior de l’índex de desenvolupament humà tenen algunes de les bretxes de gènere més petites”. En canvi, també passa al revés. I aquí s’hi inclouria Andorra en alguns capítols.

L’informe inclou algunes dades quantitatives. Així, menys de l’1% de les dones i les nenes viuen en un país amb un alt apoderament de les dones i una petita bretxa de gènere. Finalment, l'informe subratlla que el camí cap a la igualtat s'enfronta a molts obstacles. No obstant això, manté, “és l'únic camí cap a una vida més pacífica, pròspera i món sostenible”.

Documents

Comentaris (39)

Trending