Quina és la bona edat per comprar el primer mòbil a un infant?

El comú d’Andorra la Vella impulsa amb el suport d’Unicef un Fòrum de Diàleg Intergeneracional al Rusc consistent en tres xerrades sobre l’ús dels dispositius mòbils, la comunicació i el futur dels joves

Presentació del Filant Xarxes amb Patty Bafino, Olalla Losada i Albert Mora (d'esquerra a dreta).
Presentació del Filant Xarxes amb Patty Bafino, Olalla Losada i Albert Mora (d'esquerra a dreta). Toni Solanelles

Experimentar i “generar espais de diàleg”. Amb aquesta voluntat, el departament de Joventut i Participació Ciutadana del comú d’Andorra la Vella i Unicef impulsen un Fòrum de Diàleg Intergeneracional que consistirà en tres xerrades que es faran al Rusc. Per primera vegada, com ha destacat la cònsol menor, Olalla Losada, i la cap del servei, Patty Bafino, s’ajuntaran joves (d’entre 11 i 18 anys) i adults, en alguns casos fins i tot familiars seus, en un mateix lloc per debatre i “mirar de trobar consensos”.

El certamen ‘Filant xarxes’ consisteix en tres xerrades, ja s’ha dit, per debatre sobre l’ús de les xarxes socials i els dispositius mòbils, per parlar de la comunicació i la gestió de conflictes en què hi ha joves pel mig, i per mirar de valorar, d’obtenir pistes, sobre quin pot ser el futur de les noves generacions. Fins ara, ha recordat Bafino, s’havia escoltat d’una banda els joves i, de l’altra, les famílies. “Trobàvem a faltar espais de diàleg on es reconeguin les necessitats dels uns i dels altres”, ha destacat una Bafino que ha avisat que no s’ha de voler aconseguir resultats de tot perquè a vegades l’important és el procés.

Aquest apunt l’ha fet la tècnica en demanar als compareixents què pretenien fer una vegada s’haguessin celebrat les tres xerrades previstes. Losada ha destacat que, d’entrada, cal “recollir tot aquesta informació, una cosa que no s’havia fet fins ara”. Per a la cap de Joventut i Participació Comunal un fòrum com el dissenyat serveix per “fomentar la cultura democràtica a la nostra parròquia, l’esperit crític i fomentar la salut en el sentit més ampli, el de la salut col·lectiva”.

I és que el director d’Unicef, Albert Mora, que ha animat el comú a impulsar el pla local d’infància i joventut, ha ressaltat que “tant els resultats de l’observatori de la infància com l’estudi sobre l’ús de les tecnologies necessitat de prioritzar la salut mental”. Per a Mora el fòrum ajudarà a “fer un recorregut de conscienciació”. Conscienciació, per exemple, que els patrons del son canvien o es veuen alterats per l’ús del mòbil, com també ha posat en relleu Patty Bafino.

Aventurar-se a dir què pot sortir de les xerrades que es faran, és molt dir, però la cap de Joventut ha afirmat que ves a saber si surt algun consens sobre quina és l’edat òptima a partir de la qual és adequat o tolerable que un infant pugui tenir el seu primer mòbil intel·ligent. O si cal -i com- regular l’ús dels mòbils en l’àmbit escolar, perquè “no hi ha una regulació a nivell de país”. “Estem molt a l’expectativa, ens hem tirat a la piscina”, admet Bafino, que ha deixat clar una altra qüestió en la relació entre joves i adults i problemàtiques diverses: “El que no podem fer és mirar cap a un altre lloc”.

En fi, la primera xerrada serà el 30 de gener a les 7 de la tarda. ‘Mòbil i xarxes socials: reptes per a la salut mental’ amb el periodista especialitzat en tecnologia Jordi Pérez, la psiquiatra Maria Giró i l’educadora i cap d’estudis Lídia Samarra. El 28 de febrer al mateix lloc (el Rusc) i hora es parlarà de ‘Convivència i resolució de conflictes com a factors de salut’. Ho tractaran la doctora en psicologia Pilar Escotorín, la psiquiatra Gemma García Parés i el professor de llengua anglesa Txema Díaz. Finalment, ‘Propostes per a un futur que garanteixi oportunitats’ tancarà el cicle, el 18 d’abril, amb l’antropòleg Martín Correa-Urquiza, el fins ara Raonador del Ciutadà, Marc Vila, i l’educadora i exministra i exsíndica general Roser Suñé.

Comentaris

Trending