Dues de cada tres persones asseguren que l’accés a l’habitatge és la seva gran preocupació

Els salaris, el trànsit i el transport públic també pugen en relació al darrer treball de camp que es va dur a terme durant el primer semestre

Comentaris

El coordinador del grup de sociologia d'Andorra Recerca + Innovació, Joan Micó.
El coordinador del grup de sociologia d'Andorra Recerca + Innovació, Joan Micó. BRU NOYA

El preu de l'habitatge, com era de preveure, s'ha disparat en l'Observatori del segon semestre del 2022 passant del 48,8 % al 64,1%. El coordinador del grup de sociologia d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó ha detallat que en 20 anys, des del 2002, ha evolucionat dels 27 al 64 punts. Els que més es queixen dels preus són els joves.

 

 

Hi ha unes preguntes noves sobre l'accés a l'habitatge com ara els tres aspectes -per ordre d'importància- que caldria millorar, El primer és el preu (63,1) seguit de la falta d'ofertes de pisos de lloguer (18,6) i la manca de regulació dels preus (16,3). Els enquestats demanen una regulació dels preus de l'habitatge (39,1), més promoció de l'habitatge social (14,6), i construcció de pisos per a la població treballadora amb preus assequibles i requisits raonables (13,9). La problemàtica de l'habitatge, segons Micó, ha anat afectant cada vegada més a diferents capes de població com ara els directius.

A partir de l'any 2016, l'habitatge ha anat creixent entre les preocupacions dels enquestats tot i que no ha arribat al nivell del trànsit en el seu moment (80), Micó creu que afecta més gent l'habitatge que el trànsit "perquè hi ha persones que ja tenen l'hipoteca pagada". Micó ha subratllat que "el 20% dels enquestats afirma dedicar més de la meitat dels seus ingressos mensuals a pagar l'habitatge quan, haurien d'invertir un màxim del 30% del que guanyen".

Els enquestats també fan esment altres temes que els preocupen com els salaris i al trànsit. Aquest capítol ha pujat ja que en el darrer Observatori era d'un 13,9 i en aquest és del 21,9. Un altre àmbit a l'alça és el del transport públic -del 8,4 al 14,3-, en una consulta que s'ha dut a terme amb 745 enquestats i un marge d'error del +3,6%. El treball de camp es va efectuar entre el 8 i el 22 de novembre d'aquest any. Micó ha explicat que la data de l'enquesta va coincidir amb uns dies de molts problemes al clípol, amb vehicles plens i esperes llargues a les parades.

En allò que es refereix a la situació econòmica de cadascú, preguntats per com qualificarien el seu moment actual, gairebé la meitat dels enquestats, el 49%, responen ‘bona o molt bona’; un 39%, ‘regular’ i un 12%, ‘dolenta o molt dolenta’. Encara sobre aquest tema, qüestionats sobre si durant aquest 2022, i respecte l’any anterior, la seva situació econòmica ha millorat, o no, el 34% considera que està ‘pitjor’ que fa un any, el 46% respon que està ‘igual’ i el 19% diu que ‘ha millorat’. Un 38,5% dels enquestats responen que en l’actualitat la seva llar arriba a final de mes ‘amb molta o amb certa dificultat’ i un 88% diu que ha notat en el seu poder adquisitiu la pujada de preus d’enguany.

Agrupats per àrees temàtiques, els aspectes a millorar per a la majoria de persones que han contestat els qüestionaris són, per aquest ordre: ‘preu de l’habitatge, salaris, nivell de vida car’ (69%); ‘trànsit’ (22%); ‘infraestructures, equipaments i aparcaments’ (16%); ‘transport públic’ (14%) i ‘prestacions socials, pensions, sanitat (13%).

 

Etiquetes

L'obra nova es dedica pràcticament tota a la venda, no pas al lloguer.

Relacionat

La majoria destaca unes accions per resoldre el problema de l’habitatge que el PS considera nul·les

Comentaris (8)

Trending