Els propietaris de terres aposten per una revisió profunda de la legislació urbanística

L’associació demana canvis en la llei del sòl però també a altres textos que afecten aquesta matèria, impulsada en consens amb Govern, comuns i els actors implicats per frenar “un creixement desmesurat” i “insostenible”

Josep Duró i Jordi Cerqueda, membres de l'APTA
Josep Duró i Jordi Cerqueda, membres de l'APTA G. P.

L’Associació de Propietaris de Terres reclama un canvi legal profund de l’urbanisme a Andorra. Especialment, en una llei del sòl que consideren “obsoleta”. L’entitat ha fet pública la preocupació que asseguren tenir pel que consideren “un creixement desmesurat a totes les parròquies”, una situació que consideren “insostenible”, ja que “malmet el patrimoni del país”. Entre altres coses, adverteixen que cal unificar la normativa dels diferents comuns i alerten del risc de desaparició dels petits i mitjans propietaris, que acabin venent terrenys a promotores de nous projectes immobiliaris.

El president de l’associació, Josep Duró, ha volgut defensar que l’entitat “representa tres quartes parts de la superfície privada no construïda al país”. Per això, el seu tresorer, Jordi Cerqueda, ha remarcat que els propietaris “també hem de poder fer sentir la nostra veu”. Ha recordat que el 15% del terreny a Andorra és privat i únicament entre el 6 i el 7% és edificable.

Josep Duró ha admès que la petició d’aquesta reflexió arriba en un moment on hi ha dificultats per trobar habitatge de lloguer, però ha apuntat que potser cal apostar per models d’altres Estats, on molts treballadors viuen a l’estranger

Des de l’entitat consideren que aquesta reflexió s’hauria de fer conjuntament. “Cal que participin comuns, Govern i Consell, però també els propietaris i altres actors, com els arquitectes”, ha indicat Cerqueda. I el procés, “a mitjà i llarg termini” que permeti apostar per “un desenvolupament urbanístic sostenible”.

En aquest sentit, han apuntat que, més enllà de canviar de forma profunda una “llei del sòl obsoleta”, també caldria abordar altres textos, com la regulació d’una inversió estrangera excessivament centrada en la compra de parcel·les per construir. Una altra proposta que s’ha posat sobre la taula és l’elaboració d’un pla de densitat urbanística. Duró ha alertat que la situació és greu i, per això, “s’ha d’agafar el toro per les banyes”.

Per això, han demanat que es treballi conjuntament en “una revisió i actualització de totes les lleis que impacten en l’urbanisme”. Una feina en la qual volen participar però que ha de servir per “revertir de forma tranquil·la la situació actual, tot garantint la seguretat jurídica”. I és que Duró ha apuntat que la sortida no pot passar només per canvis en les normatives parroquials.

“Jo estic content que a Ordino s’hagi rebaixat un pis d’alçada dels edificis, però el problema no se soluciona sols amb això ni reservant un 50% del terreny per a ús públic, com ha fet Escaldes”. El que cal, argumenten des de l’associació és “iniciar una reflexió per un desenvolupament urbanístic sostenible, entre tots”.

Alerten que, en cas contrari, hi ha riscos importants. Un primer, “si no s’ajuda els petits i mitjans propietaris, acabaran venent les seves parcel·les a promotors que només voldran construir”, segons ha advertit l’antic cònsol ordinenc, que ha volgut deixar clar que aquestes operacions no li agraden gens. “Cada pam de terra que un resident o andorrà es ven, es treu identitat pròpia al país; es dona a mans de gent de fora, especialment a qui ve a fer negoci”, ha remarcat.

Des de l’entitat s’admet que aquesta reflexió arriba en un moment en el qual, justament, falta habitatge per a gran part de la població. Duró, però, s’ha volgut preguntar si “és només un problema de pisos” o, en canvi, cal apuntar a altres direccions, com ara, als salaris. També ha apuntat que, potser, cal estudiar el model d’altres Estats, com ara Mònaco, on gran part dels treballadors resideixen fora. “A ho millor, el que toca és facilitar les comunicacions amb llocs com la Seu d’Urgell”, ha apuntat.

Comentaris (18)

Trending