Un projecte europeu destinarà 20 milions a mesures d'adaptació al canvi climàtic als Pirineus

Les 47 institucions i entitats que promouen la iniciativa disposaran de set anys, fins el 2030, per desenvolupar les accions

Vall del Madriu.
Vall del Madriu.

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), a través de l'Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC), lidera el nou projecte Pyrenees4Clima, que disposarà de més de 19,8 milions d'euros per implantar, arreu de la serralada pirinenca, accions d'adaptació al canvi del clima. De moment les institucions implicades no han detallat quines seran aquestes accions, tot i que han informat que la majoria de l'aportació econòmica (11,9 milions) provindrà directament de subvencions de la Unió Europea.  

La resta dels diners els aportaran les 47 institucions i entitats que formen part del pla, que engloba les administracions territorials de Catalunya, Occitània, Nova Aquitània, Euskadi, Navarra i l'AragóEl projecte Pyrénées4Clima ha estat aprovat recentment pel Programa europeu LIFE. S'iniciarà l'octubre del 2023 i es desenvoluparà fins al desembre de 2030. El pressupost del projecte és de 19.829.877,72 euros, dels quals 11.897.926,60 euros són subvencionats per la Unió Europea i la resta són aportats per les entitats sòcies del projecte.

L'objectiu principal del projecte és la implementació de l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC), primera europea de canvi climàtic dissenyada específicament per a una bioregió de muntanya i transfronterera, i que es va aprovar el desembre de 2021 sota presidència catalana de la CTP. El projecte aporta una visió a mitjà termini necessària per abordar els temes de canvi climàtic, i es convertirà en un veritable accelerador de les polítiques d'acció climàtica als Pirineus, donant continuïtat als punts clau identificats a la mateixa estratègia EPiCC.

La implementació del projecte es farà en set anys -des d'ara i fins al 2030- i s'organitza en 10 grups de treball que són liderats per alguns dels socis del projecte formant tàndems nord-sud: Servei Meteorològic de Catalunya i MétéoFrance, Instituto Pirenaico de Ecología-CSIC i Conservatoire Botanique des Pyrénées, Creaf i l'Agence des Pyrénées, Nasuvinsa i la AECT Pirineos-Pyrénées, Universitat Autònoma de Barcelona i Réseau Pyrénées Vivantes, Oficina Catalana del Canvi Climàtic i la regió d'Occitània, o el mateix OPCC-CTP.

Els Pirineus són una bioregió muntanyosa especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic. Les zones de muntanya, en general, són indrets amb una gran varietat d'ecosistemes i en els quals la temperatura mitjana anual augmenta més ràpidament que la mitjana global. El canvi climàtic provoca greus impactes als sistemes biofísics i socioeconòmics com la flora, la fauna, els recursos hídrics, l'energia, el turisme o l'agro-pastoralisme. Conscients d'aquest fet, als Pirineus coexisteixen set polítiques territorials de canvi climàtic corresponents als set territoris que hi són presents, entre ells Andorra, però la majoria d'aquestes polítiques no tenen en compte dues característiques diferencials: el caràcter de territori de muntanya i l'enfocament transfronterer.

Etiquetes

Comentaris

Trending