El port d'arma de foc per a tots els duaners serà una realitat en els pròxims mesos

El Govern anuncia que hi haurà més controls a la duana per cobrar l'IGI de les compres fetes a l'estranger

Comentaris

Agents de Duana.
Agents de Duana. Altaveu

El port d'arma de foc s'estendrà a tots els agents de Duana responent a una demanda del sindicat, segons ha manifestat aquest dilluns el director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa. Durant aquest any es preveu efectuar la formació a tots els agents.

La decisió, segons Hinojosa, es fa també "per l'actual situació al món" però han tingut molt en compte les reiterades peticions del sindicat de duaners. L'any passat van preguntar als partits si estarien d'acord que els treballadors de les fronteres portessin armament de foc, una eina que entenen que els podria ser necessària. De fet, els duaners de la majoria de països porten arma de foc. La brigada antifrau té autoritzat el port d'armes.

El mes de gener, el ministre de Finances ja va anunciar que la mesura es posaria en pràctica ben aviat. Ja figurava en el programa electoral de Demòcrates. La implementació de la mesura requerirà un cert temps, ja que cal que tots els duanres passi les proves psicotècniques i que duguin a terme les formacions.

S'està desenvolupant un procediment declaratiu específic per a les importacions en règim de viatgers particulars

D'altra banda, es reforçaran els controls a la duana per comprovar que els viatgers que importin mercaderies per a ús particular i es desgravin les taxes d'altres països també les declarin a Andorra per poder-hi incloure la imposició. Segons ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover "s'està desenvolupant un procediment declaratiu específic per a les importacions en règim de viatgers particulars, quan es tracti de mercaderies sense caràcter comercial ni ànim lucratiu".  ant Hinojosa com Jover han explicat que l’estudi de la bretxa fiscal, que té una durada mínima de tres anys, se centra en l’IS, IRPF i IGI i la voluntat del ministeri de Finances és reconèixer els “processos de millora perquè la bretxa sigui el menor possible”. De la mateixa manera, el ministre ha avançat que el 'Paying Taxes' permet conèixer la facilitat del pagament dels impostos “amb uns indicadors que ens permetran fer millor feina des del Departament de Tributs i Fronteres i el Govern. Ens ha d’aportar una visió objectiva, amb una metodologia reconeguda internacionalment, del posicionament del marc fiscal andorrà dins del món”, ha afegit.

Entre les principals actuacions realitzades el 2019 també es destaca la creació de l’Oficina del Contribuent, que està previst que entri en funcionament al llarg de l’exercici del 2020, i l’esmentat estudi de la bretxa fiscal. La memòria també reflecteix els resultats relatius d’assistència al contribuent, incidint en 13.259 trucades ateses o els 8.131 certificats emesos.

 

Comentaris (7)

Trending