El poder adquisitiu, eix central de l’enquesta de l’Observatori

Com és habitual, des de l’ARI estan realitzant preguntes a la població sobre temes d’actualitat, com l’habitatge, la inflació o la dependència

Bitllets en efectiu
Bitllets en efectiu Arxiu

Com cada sis mesos des de fa vint anys, des de l’Observatori d’Andorra Recerca + Innovació estan realitzant l’enquesta a la població per conèixer l’actualitat del país. Un dels responsables, Joan Micó, assenyala que es fa d’acord amb les preguntes que es fan a la resta d’Europa. En aquesta ocasió, han estat tres els temes troncals, sent un d’ells l’eix central. A les persones del Principat se’ls ha demanat per poder adquisitiu i inflació, per habitatge i per dependència.

Micó assenyala que, en aquesta enquesta periòdica, es demana quins són els principals problemes d’Andorra. Posteriorment, s’ataquen temes concrets. En aquesta ocasió, explica que la pujada de preus i com està repercutint en la població és l’eix central de la investigació. “Saber quina proporció té menys poder adquisitiu, quins són els productes que han deixat de consumir per la pujada de preus, i altres coses més específiques segons les respostes”, explica Micó.

Els altres temes han estat repetits. És a dir, ja s’han preguntat en altres ocasions i ara es torna a fer per veure la seva evolució. El primer d’ells és l’habitatge, que ja s’ha enquestat fins en tres ocasions, “les anem repetint per comparar”. Es demana, segons Micó, per quins són els problemes específics que es troben, quins són els aspectes a millorar, o la persona que s’està citant què és el que necessitaria, “com un habitatge més gran o quina és la quantitat de sou que destina al lloguer”. A més, de manera oberta, es qüestiona quines serien les polítiques que pensarien que poden ser adequades.

Finalment, s’ha preguntat per la dependència. Sobre aquest tema es demana a la població si dins de la llar o a la família tenen persones que es troben en situació de dependència. A partir d’aquí, es qüestiona quina és l’ajuda que tenen, “per quantificar quina és la proporció de la població que es troba en aquesta situació”. Són preguntes que es van fer al 2017, i que ara es fan de forma posterior a la pandèmia per poder veure com ha afectat la Covid-19 i poder fer-ne una comparació amb la situació de fa cinc anys.

Aquesta enquesta s’ha fet a 750 persones que han estat escollides de forma aleatòria. L’únic que es té en compte, segons Micó, és que sigui equilibrada pel que fa a edat i sexe, per tenir una mostra que sigui representativa. “Ens ajuda a poder veure quina és la situació real, i no únicament una proporció de la població”, indica Micó. A partir d’ara s’estudiaran les respostes i es presentaran els resultats a finals de desembre.

 

Comentaris

Trending