El pic de calor dels darrers dies ha elevat la temperatura habitual per l’època 7 graus de mitjana

El canvi climàtic portarà cada cop més sovint situacions com les viscudes les últimes cinc jornades, amb rècord aquest dissabte com a dia més calorós en un maig en moltíssimes dècades

El termòmetre al servei de circulació d'Andorra la Vella, marcant una temperatura ambient encara més alta aquest diumenge.
El termòmetre al servei de circulació d'Andorra la Vella, marcant una temperatura ambient encara més alta aquest diumenge.

Cinc dies seguits amb temperatures molt inusuals respecte del que sol ser habitual per l’època de l’any. Fins a 7 graus de mitjana s’han elevat les temperatures aquests darrers dies per sobre del que solia ser el màxim el maig. Aquest dissabte, a Andorra la Vella (Roc de Sant Pere) i Escaldes es va arribar pràcticament a 33 graus. En el primer cas, és la temperatura més alta en un mes de maig des que, al 1991, es van començar a recollir dades.

Però no es pot descartar gens ni mica que faci encara més dècades que les temperatures no havien estat tant altes. A l’Observatori Fabra, a Barcelona, i també en observatoris i estacions de Lleida, les temperatures registrades aquests dies feia pràcticament un segle que no es veien. O millor dit, que no es notaven. Amb tot, no es pot considerar onada de calor perquè no es donen les condicions meteorològiques establertes -temperatura excessivament elevada i sostinguda en el temps- perquè així es pugui denominar.

Ara, que són registres extrems per a l’època de l’any això és més que una evidència. També ho ha constatat la xarxa d’estacions de VisualMeteo, que aquest dissabte va registrar, per exemple, 29 graus de temperatura a la Cortinada, la marca més alta de tot l’any. El 2021 només es va superar aquest registre sis dies. Durant una jornada de juliol i durant cinc dies d’agost immersos, llavors sí, en el que va ser una onada de calor.

Per l’època de l’any i per la durada del pic de calor, és totalment inusual el que ha passat aquests dies i tendirà a corregir-se probablement a partir de dimarts, amb un canvi de temps accentuat. El canvi climàtic, cal advertir-ho, portarà però cada cop més sovint episodis com aquests, de temperatures extremes i inusuals per l’època de l’any que es donin.

Comentaris

Trending