L'onada de robatoris deriva en consultes a les serralleries per saber si el pany és prou segur

Alguns inquilins han optar per canviar-los i la demanda és més forta en parròquies com Encamp i Andorra la Vella, on hi ha hagut més furts

Comentaris

Els serrallers insisteixen en la necessitat de tenir un bon pany.
Els serrallers insisteixen en la necessitat de tenir un bon pany. Altaveu

L'onada de robatoris en pisos que s'està produint aquest estiu ha fet augmentar la feina de les serralleries. Hi ha inquilins que han optat per canviar directament el pany i altres que han demanat informació per saber si el que tenen és prou segur. La tornada els pròxims dies de més residents que acaben les vacances augmentarà les consultes.

La pregunta sobre si un pany és segur és la que més reben habitualment els serrallers quan el posen. Ara és la pregunta més repetida per mitjà de les consultes telefòniques. Un manyà, amb un cop d'ull, pot comprovar la seva seguretat però des del sector afirmen que hi ha un 70% o més dels panys que es poden obrir amb el mètode 'bumping', que consisteix en obrir una porta sense la clau de l’propietari i sense la necessitat de forçar el pany. El mètode funciona tant amb bombins de clau de serreta com amb els de punts de seguretat. 

Les diverses serralleries del país disposen de bombins protegits contra aquesta tècnica, que estan fabricats amb una càrrega de pistons flotants que no arriben a tocar la base del tall de la clau i, per tant, fan la funció de bloqueig per evitar que la clau manipulada pugui girar i obrir. "Hi ha una certa psicosi amb això dels robatoris i pel moment tenim més consultes que noves instal·lacions", admeten des d'una serralleria d'Andorra la Vella. Asseguren que treballen molt més amb pisos que en oficines. "N'hi ha moltes que ja d'entrada compten amb un bon sistema de protecció a la porta i disposen d'alarmes. A més a més sempre hi ha algú durant la gran part del dia, cosa que no succeix amb els pisos".

A Encamp, on han tingut lloc alguns dels robatoris també ho han notat les serralleries de la parròquia. N'hi ha que no han tancat per vacances i aquests dies el telèfon sona més del que és habitual en aquestes dates del mes d'agost. "La majoria de les consultes són per millorar la seguretat del pany o saber si amb el que tenen ja és suficient". En tots els casos s'informa que per canviar un pany només cal caixa d’eines que inclogui un tornavís estrella, el pany nou i uns 20 o 30 minuts de feina.

Comentaris (4)

Trending