Només tres de cada deu andorrans opten pel voluntariat

Prop d’un de cada dos enquestats a l’Observatori asseguren que ni han participat en tasques altruistes fins ara ni tenen intenció de fer-ho en un futur

Una ambulància de la Creu Roja, l'entitat de voluntariat més coneguda segons l'Observatori.
Una ambulància de la Creu Roja, l'entitat de voluntariat més coneguda segons l'Observatori. Altaveu

Només tres de cada deu andorrans ha participat alguna vegada en tasques de voluntariat. I gairebé un de cada dos afirma que ni ho ha fet ni té la previsió de fer-ho en un futur. Entre els qui sí que col·laboren amb organitzacions altruistes, sigui activament ara o en el passat, la Creu Roja és l’entitat amb la qual més s’ha treballat, seguida de l’ajuda en l’impuls d’esdeveniments esportius.

Així queda reflectiu en les dades recopilades pel Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) en el tercer Observatori realitzat l’any passat. L’enquesta es va fer entre un total de 742 persones durant el novembre i va ser aprofitada per intentar fer un plànol de la situació del voluntariat al país. Dels sondejats, només un 5,2% van respondre que actualment ho és, mentre que un altre 25,7% va indicar que ho havia estat en el passat.

Per tant, la gran majoria dels interrogats, un 68,3%, van explicar que mai havien participat. Una part d’aquests, el 20,7%, va apuntar que la seva idea era en un futur poder col·laborar amb alguna entitat mentre que el 47,6% dels enquestats van deixar clar que ni hi ha fet ni tenen previst fer-ho.

WhatsApp Image 2021 01 16 at 12 opt

L’entitat amb la qual més enquestats participen o ho han fet és la Creu Roja. De fet, dels voluntaris actuals, el 42,5% hi col·laboren i dels antics, un 26,8%. De fet, és l’ONG més coneguda segons els resultats del sondeig, ja que la citen el 68,4% dels interrogats, seguida de Càritas (27%) i l’Unicef (8,8%).

També hi ha un nombre important de persones que han ajudat federacions o clubs en l’organització d’esdeveniments esportius. Ja menys citades surten entitats com Laika, Aina, Càritas o Bomosa.

Pel que fa als motius que van forçar els antics voluntaris a deixar-ho, el més esmentat (35,5%) és la manca de temps, però també s’atribueix al fet que van ser activitats puntuals que ja no es fan (19,8%) o per motius laborals (11,9%).

Comentaris

Trending