Només tres de cada deu andorrans opten pel voluntariat

Prop d’un de cada dos enquestats a l’Observatori asseguren que ni han participat en tasques altruistes fins ara ni tenen intenció de fer-ho en un futur

Una ambulància de la Creu Roja.
Una ambulància de la Creu Roja. Altaveu

Només tres de cada deu andorrans ha participat alguna vegada en tasques de voluntariat. I gairebé un de cada dos afirma que ni ho ha fet ni té la previsió de fer-ho en un futur. Entre els qui sí que col·laboren amb organitzacions altruistes, sigui activament ara o en el passat, la Creu Roja és l’entitat amb la qual més s’ha treballat, seguida de l’ajuda en l’impuls d’esdeveniments esportius.

Així queda reflectiu en les dades recopilades pel Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) en el tercer Observatori realitzat l’any passat. L’enquesta es va fer entre un total de 742 persones durant el novembre i va ser aprofitada per intentar fer un plànol de la situació del voluntariat al país. Dels sondejats, només un 5,2% van respondre que actualment ho és, mentre que un altre 25,7% va indicar que ho havia estat en el passat.

Per tant, la gran majoria dels interrogats, un 68,3%, van explicar que mai havien participat. Una part d’aquests, el 20,7%, va apuntar que la seva idea era en un futur poder col·laborar amb alguna entitat mentre que el 47,6% dels enquestats van deixar clar que ni hi ha fet ni tenen previst fer-ho.

WhatsApp Image 2021 01 16 at 12 opt

L’entitat amb la qual més enquestats participen o ho han fet és la Creu Roja. De fet, dels voluntaris actuals, el 42,5% hi col·laboren i dels antics, un 26,8%. De fet, és l’ONG més coneguda segons els resultats del sondeig, ja que la citen el 68,4% dels interrogats, seguida de Càritas (27%) i l’Unicef (8,8%).

També hi ha un nombre important de persones que han ajudat federacions o clubs en l’organització d’esdeveniments esportius. Ja menys citades surten entitats com Laika, Aina, Càritas o Bomosa.

Pel que fa als motius que van forçar els antics voluntaris a deixar-ho, el més esmentat (35,5%) és la manca de temps, però també s’atribueix al fet que van ser activitats puntuals que ja no es fan (19,8%) o per motius laborals (11,9%).

Comentaris

Trending