El mes d’agost ha estat el més càlid des de 1950

La temperatura màxima mitjana ha estat de 28.5 graus i la mínima mitjana de 14.1 segons l'informe d'Andorra Recerca + Innovació

El termòmetre al servei de circulació d'Andorra la Vella, marcant una temperatura ambient alta.
El termòmetre al servei de circulació d'Andorra la Vella, marcant una temperatura ambient alta.

Aquest agost ha sigut el més càlid de la sèrie de Central de FEDA des de 1950 segons l'informe que ha publicat aquest divendres Andorra Recerca + Innovació (AR+I).  La temperatura màxima mitjana ha estat de 28.5ºC i la temperatura mínima mitjana ha estat de 14.1ºC, per tant, la temperatura mitjana a l’estació ha estat 21.3ºC amb una anomalia de 2.7ºC pel període de referència 1981-2010.

Pel que fa a les precipitacions a l’estació de Central s’han acumulat fins a 65.8mm, valor pròxim a la mitjana. Cal destacar l’episodi característic a l’alta muntanya de finals d’agost amb una entrada de fred en alçada aportant precipitacions en forma de neu on es van acumular fins a 20cm de neu a l’estació de la Solana a 2470m segons el Servei Meteorològic Nacional.

En el seu conjunt, aquest estiu ha estat el tercer més càlid des del 1950. El primer lloc el manté l’estiu del 2022 que es va caracteritzar per un juny i juliol molt càlids assolint rècords de temperatura, en canvi, les precipitacions de l’agost van frenar el termòmetre. En aquest sentit, el nombre de dies d'estiu on la temperatura màxiam supera els 25ºC en el que portem d'any s'han registrat fins a 57 dies, en canvi durant el 2022 es van registrar 84 dies. 

Aquest estiu, fent repàs dels tres mesos, el mes de juny es va caracteritzar per unes precipitacions abundants repartides durant tot el mes. En canvi, el mes de juliol va ser el protagonista de les primeres onades de calor d’estiu i on es van registrar les primeres nits tropicals a l’estació de Central de FEDA i a Aixàs el dia 18.

Des d’un punt de vista climàtic, durant aquests tres mesos s’han acumulat un total de de 287.9mm a l’estació de Central de FEDA, repartida sobretot per les quantitats acumulades durant el juny, on es van superar els 144mm. El mes de juliol en canvi, l’episodi més destacat va ser el dia 3 on es van acumular fins a 37mm. Aquest mes d’agost no destaquen episodis amb grans quantitats de precipitació acumulada sinó pel caràcter tempestuós dels episodis on es va acumular pluja amb poc temps com l’episodi del 22 d’agost amb 35mm de precipitació en 30min.

Comentaris (1)

Trending