Martínez Benazet demana a les escoles que no obliguin a portar mascareta als alumnes a les classes

Es preveu modificar l'obligació de quarantena a les persones que provinguin de països tercers per només proves diagnòstiques a l'arribada

Esport i Martínez Benazet en un moment del programa.
Esport i Martínez Benazet en un moment del programa. SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha demanat a les escoles que han decidit l'ús obligatori de la mascareta a les aules, que suprimeixin aquesta mesura. El cap de Govern i el ministre han intervingut aquest dijous en el programa especial 'Govern respon' d'Andorra Televisió.

El ministre de Salut ha fonamentat la seva demanda en el fet que la qualitat social dels alumnes millora sense aquest element i en un nucli de convivència i recordant que els casos que s'estan produint als centres són més per transmissions dins del nucli familiar que entre alumnes.

Martínez Benazet és partidari de l'ús de la mascareta a les activitats extraescolars i ha negat que la seva utilització tingui conseqüències negatives. "Lús d és molt antic per prevenir infeccions. És una eina molt eficaç i que han adoptat tots els països amb algunes excepcions, no comporta una baixada de la pressió de l'oxigen a la sang, ni infeccions per fongs o per bactèries. Alguns esportistes entrenen amb ella a l'hivern per augmentar la capacitat física". 

A l'inici del programa, Espot ha explicat que les preguntes que la ciutadania ha fet arribar al Govern s'han agrupat per temàtiques i a partir d'aquest divendres s’aniran contestant una a una per correu electrònic.En el primer bloc temàtic, relatiu al retorn a les escoles, Martínez Benazet ha destacat els criteris de confinament per a cada cas.  Ha explicat que hi ha tres tipus d'actuacions un cop es detecta un positiu en una aula que estan adaptats segons el seguiment epidemiològic .

 El seguiment telemàtic de l’activitat lectiva està previst

La primera actuació és la vigilància passiva -tot el grup ha mantingut les mesures de prevenció i no cal aïllar-, la segona és l'aïllament parcial -el grup convivent ha mantingut les mesures però en alguns casos hi ha hagut contacte sense- i la tercera és l'aïllament total. Sobre el seguiment lectiu dels escolars que estan confinats, el cap de Govern ha indicat que el seguiment telemàtic de l’activitat lectiva està previst. Cada centre comunicarà a les famílies com es farà el seguiment.

Preguntat per les conseqüències del confinament dels infants en l'activitat laboral dels progenitors, ha recordat que hi ha mecanismes per poder compensar els pares que s'han d'absentar de la feina per cuidar infants i que les mares i pares de fills menors de 14 anys o discapacitats es poden acollir a l’ajut específic per fills a càrrec si n’han de tenir cura a causa de confinament.

Ha destacat que la malaltia no és greu per a la majoria dels joves, però que en cas de no seguir les mesures preventives poden posar en risc la resta. "Crec que els comportaments incívics han estat absolutament minoritaris", ha afegit. En relació a la situació sanitària ha manifestat que és greu però que no hi ha pressió sobre el sistema sanitari.

El ministre de Salut destaca  que actualment es compta amb 52 aparells de ventilació mecànica

En el bloc de les mesures sanitàries, Martínez Benazet ha fet esment a les possibles vacunes contra la Covid-19. Hi ha acords per accedir la vacuna d'Oxford (AstraZeneca) que s'espera per al primer trimestre de 2021 i que Andorra forma part del projecte COVAX. Quant als recursos hospitalaris, el responsable de Salut ha posat en relleu que actualment es compta amb 52 aparells de ventilació mecànica i de dispositius ambivalents que es poden reformular per tractar pacients de coronavirussi fos necessari .

En el bloc temàtic de la futura temporada d'hivern i mobilitat a les fronteres, el cap de Govern remarca que actualment no existeix cap pla de xoc preestablert. "Farem tot allò que tinguem a l'abast per tenir una situació epidemiològica suficientment bona". Ha estacat el diàleg del Govern "amb tots els interlocutors i sectors concernits per la temporada d'hivern per abordar les qüestions que els preocupen".

Apunta que la contractació de personal temporer és un dels temes que s'estan analitzant. Ha posat de manifest la "contextualització necessària de les estadístiques per explicar que hi ha molts factors que porten a la conclusió que es pot venir a Andorra". Afirma que s'està fent un seguiment intens per la via diplomàtica per informar que el país "és una destinació segura".

La quota de permisos de treball de temporers aquest hivern serà inferior

Espot també ha fet referència a que la quota de permisos de treball de temporers aquest hivern serà inferior (30% menys de temporers a estacions i 50% a hotels). Es prioritzaran els ciutadans inscrits al servei d'Ocupació i es valora demanar un bitllet de tornada per acceptar als temporers extracomunitaris. En relació a la temporada d'hivern, el ministre de Salut, ha avançat que es preveu modificar l'obligació de quarantena a les persones que provinguin de països tercers per només proves diagnòstiques a l'arribada.

Finalment, en l'àmbit econòmic i empresarial, Martínez Benazet referma que "totes les mesures que s'han pres tenen l'objectiu de baixar la taxa de reproducció del virus". Explica que en els bars "hi ha més interaccions de grups socials que en els restaurants". Ha volgut assenyalar que el seguiment de les mesures temporals de reducció de la interacció social tenen l'objectiu fonamental de garantir el màxim la seguretat de totes i tots els ciutadans.

En resposta als dubtes sobre l'aforament dels autobusos de les línies regulars del país, Espot creu que en el decurs de les darreres setmanes s’han produït algunes situacions de tensió. Per això, des del Govern s'apliquen les mesures de correcció necessàries.

Sobre els ajuts als negocis que no han pogut obrir des de l'inici de la pandèmia, especialment els locals d'oci nocturn, el cap de Govern ha subratllat que es poden continuar acollint a les mesures aprovades, com per exemple la suspensió de l'obligatorietat del pagament del lloguer. "El Govern està obert també a una pròrroga de les STCT si és necessari", ha conclòs Espot.

 

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending