La Lluna plena restarà espectacularitat al fenomen de les ‘Llàgrimes de Sant Llorenç’

El seu punt àlgid serà durant aquesta setmana, les nits de dijous i divendres, i el millor lloc per a la seva observació és un indret amb poca contaminació lumínica, amb un horitzó aclarit i orientat al nord-nord-est

Comentaris

'Llàgrimes de Sant Llorenç' o Perseids.
'Llàgrimes de Sant Llorenç' o Perseids.

La Lluna plena farà que les anomenades 'Llàgrimes de Sant Llorenç' no siguin tan espectaculars aquest any. L'astrofísic i representant a Andorra de la Unió Astronòmica Internacional, Joan Marc Miralles explica que "la lluminositat de la Lluna en el cel fa que els meteorits més febles no es puguin veure i que només ho siguin els més brillants". És a dir, un percentatge d'un 10% a 20% del total.

Els Perseids, també coneguts com a 'Llàgrimes de Sant Llorenç', són una pluja d'estrelles originada en el núvol de pols i roques que el cometa Swift-Tuttle ha deixat al seu pas en cadascuna de les seves òrbites al voltant del Sol. Swift-Tuttle, que orbita al Sol cada 133 anys, aproximadament, va ser descobert el 1862 i actualment és un dels majors cometes que creuen de forma periòdica l'orbita de la Terra - el darrer cop al 1992 i el proper al 2126- amb una grandària al voltant de 26 km de diàmetre.

Cada any la Terra travessa per aquestes dates el rastre del cometa, i quan les petites partícules que es van desprendre d'ell freguen l'atmosfera de la Terra es produeixen els traços lluminosos que coneixem com a 'estrelles fugaces'. Són petites partícules de pols de diferents grandàries, algunes menors que grans de sorra, que es desprenen dels cometes al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol.

Sant Llorenç és aquest dimecres, un dels dies de més intensitat d'aquest fenomen, però això no vol dir que les 'llàgrimes' es puguin veure només aquest dia. De fet, els primers Perseids van ser visibles el 17 de juliol i s'allargaran fins al 24 d'agost, Sant Bartomeu. Però com explica Joan-Marc Miralles el seu punt àlgid serà durant aquesta setmana, especialment les nits de dijous a divendres (11 a 12)  i de divendres a dissabte (12 a 13). L'astrofísic afegeix que el millor lloc per a la seva observació "és un indret amb poca contaminació llumínica, amb un horitzó aclarit i orientat al nord-nord-est en direcció de la constel·lació de Perseu. És el punt radial d'on vénen la majoria de meteors i és facilment localitzable al costat de la constel·lació de Cassiopeia amb la seva característica forma de W.

Tot i la Luna plena que només permetrà veure els 10% a 20% més brillants, el gran nombre de meteors que els Perseids produeixen cada any, al voltant d'uns 100 a 150 cada hora les nits que en generen més,  "farà que, si el temps acompanya, es pugui gaudir d'una pluja d'estels força notable". Per la seva observació no cal  disposar de cap aparell especial, només deixar que els ulls s'acostumin a la foscor durant uns 15 a 20 minuts i observar el cel amb paciència, de la manera més confortable possible, ja que són fenomens molt ràpìds que poden aparèixer en qualsevol moment.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending