‘L’Any Canòlich’ arrenca per reviure l’experiència viscuda el 1223

La parròquia celebrarà tot un seguit d'activitats religioses, culturals, esportives, educatives i socials per commemorar el 800 aniversari de la trobada de la imatge de la Mare de Déu

Comentaris

Mossèn Pepe, la cònsol menor Mireia Codina, i l'Arxiprest Ramon Sàrries durant la roda de premsa.
Mossèn Pepe, la cònsol menor Mireia Codina, i l'Arxiprest Ramon Sàrries durant la roda de premsa. BRU NOYA

Sant Julià de Lòria ha donat el tret de sortida a l'Any Canòlich per commemorar els 800 anys de la troballa de la imatge de la Mare de Déu. La parròquia celebrarà tot un seguit d'activitats religioses, culturals, esportives, educatives i socials. La primera d'elles, el proper diumenge dia 18 amb la conferència 'La Sainte Famille et le reflet de ses vertues' a càrrec de soeur Élise.

El comitè organitzador, liderat pel rector de la parròquia, mossèn Pepe Chisvert, està treballant des de principis d'aquest 2022 en un programa que s'anirà presentant progressivament a través de les xarxes socials, i de les pàgines web del comú lauredià i de Càritas parroquial. Chisvert ha explicat que els actes programats estan adreçats al conjunt de la ciutadania del país siguin creients i ha avançat que el pròxim mes de maig "el dedicarem a la Mare de Déu". Serà un mes marià.

S'està treballant en l'elaboració d'un vídeo on apareixeran testimonis que narraran "les seves experiències viscudes a Canòlich" en el marc de la celebració de la festa que té lloc el darrer dissabte de maig. Paral·lelament, també es treballa en la creació d'un llibre il·lustrat per Pilarin Bayés i en un altre que recollirà totes les activitats que es faran durant el 800 aniversari. El volum recollirà també un estudi etimològic sobre l'origen de la paraula Canòlich.

Pepe Chisvert ha subratllat que la dimensió educativa també és un fet molt important per a la comissió organitzadora. És per això que s'està elaborant material didàctic sobre la Mare de Déu de Canòlich per tal que es pugui treballar no només a les escoles de la parròquia laurediana, sinó a les de tot el Principat. S'efectuarà un concurs de dibuix i un altre de redacció. En l'apartat social, es promourà un pelegrinatge a Canòlich amb la gent gran i un dinar de germanor.

Pilarín Bayés durant una anterior estada a Andorra.

Relacionat

Pilarin Bayés il·lustrarà el llibre commemoratiu dels 800 anys de la trobada de la Verge de Canòlich

Per complementar les activitats, s'ha dissenyat un logotip on apareix la Mare de Déu mitjançant la imatge dibuixada a la talla romànica i que s'acompanya del període de celebració i del lema 'Agermanant'. Al logo, sorgeix el perfil de les muntanyes que es fon amb la imatge de la verge. La part pintada de color blau, significa la Terra. També són cercles i esferes el Sol, representat per uns traços lluminosos de color groc, i la Lluna amb els cràters simbòlics al peu de la Mare de Déu.

Amb tot, l'objectiu de la celebració al llarg del 2023 és "reviure l'experiència viscuda per aquells pastors que van trobar la talla, més enllà de si és una llegenda. 800 anys després d'aquell moment continuem vivint, celebrant i gaudint d'aquesta festa". La culminació de les activitats arribarà el dia de l'Aplec que estarà protagonitzat, com ha avançat Chisvert, per la música i les corals. També s'ha fet una petició al Vaticà perquè la setmana prèvia a la diada sigui jubilar. A hores d'ara, però, encara s'espera una resposta que es creu que serà positiva com ha avançat l'Arxiprest mossèn Ramon Sàrries.

La commemoració servirà per homenatjar a totes les persones que han fet possible que la festa es mantingui des del segle XII. Així ho ha anunciat la cònsol menor, Mireia Codina. Ha afegit que pensen valorar molt més que al llarg de l'any passin coses, "que ens vagin portant a la reflexió, i que ens preparin per al gran dia".

Comentaris (3)

Trending