L’Institut de les Dones fa pública la ‘Guia pràctica de llenguatge inclusiu i no sexista’

El document, que es pot trobar a la web de l’entitat, vol fomentar una comunicació que no discrimini cap col·lectiu, especialment el sexe femení i abasta diferents àmbits de la vida, des del públic al privat, passant pel professional

Comentaris

Façana de l'Institut Andorrà de les Dones
Façana de l'Institut Andorrà de les Dones

L’Institut Andorrà de les Dones (IAD) ha fet pública la seva ‘Guia pràctica de llenguatge inclusiu i no sexista’. Es tracta d’un document que, de forma “simple i divulgativa” que es dirigeix a tots els públics i que té com a objectiu ajudar a fer servir fórmules integradores. D’aquesta forma, s’intenta que “no s’exclogui ningú dels àmbits quotidians de la vida social i professional”.

El document es pot trobar a la web de l’Institut i parteix de la idea que “el llenguatge no és neutral ni innocu i que hi ha una connexió entre el que fem servir i la posició de les dones -i de les persones en general- dins de la societat”. D’aquesta forma, la guia pretén, segons asseguren els seus impulsors, “sensibilitzar i oferir opcions a l’hora de comunicar tant oralment com per escrit, amb una única base de referència: el respecte per a la diversitat”.

Des de l’IAD posa en relleu que no es volen “crear obligacions”, però que amb la guia, de “fàcil aplicació, se suggereixen fórmules per aconseguir un llenguatge més integrador i “fer reflexionar sobre automatismes i micromasclismes” que existeixen. Afecta diferents àmbits de l’ús de l’idioma: des del privat al públic, passant també pel professional.

Els impulsors posen en relleu que “el llenguatge té la capacitat d’evolucionar i de fer evolucionar la societat”. Per això, argumenten que “utilitzar-lo amb propietat i consciència fa avançar en la igualtat”. I asseguren que “canviar la manera de comunicar ens permet superar segregacions per raó de sexe, de gènere, d’origen, d’ètnia, de capacitats o fins i tot d’edat i, doncs, prejudicis”. L’ús de la guia, al seu entendre, “és una manera eficaç d’evitar la perpetuació d’estereotips i d’anar en el sentit de la inclusió real de totes les persones que amb llurs característiques configuren i aporten riquesa a la societat”.

Comentaris (9)

Trending