Govern vol seguir treballant amb discreció per fer “compatible” avortament i Coprincipat

Espot dona les claus que, segons la majoria, ha de tenir la reforma de les pensions: cotització com finançament, també de la branca salut, un model autofinançat, retocs com endarrerir la jubilació o límits màxims a les prestacions i plans complementaris

Espot, durant la seva intervenció.
Espot, durant la seva intervenció. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut mostrar-se esperança sobre la possibilitat d’arribar a un acord que permeti fer compatible avenços en la qüestió de l’avortament amb la figura del Copríncep episcopal. El mandatari, això sí, ha remarcat que cal continuar treballant de forma discreta. En aquest sentit, ha recordat que, ja en el passat, les institucions han evolucionat i que el futur també ho poden fer per encabir aquestes dues situacions.

Durant el Debat d’Orientació, Espot ha recordat que la tasca l’estan fent conjuntament tots els grups, que valoren “la possibilitat d’avançar en el reconeixement dels drets sexuals i reproductius de les dones tot mantenint l’estructura institucional del país”. Al mateix temps, ha valorat positivament el fet que, fins ara, s’ha mantingut la discreció deguda. I això, ha advertit, serà clau també de cara al futur. “Els treballs només seran veritablement útils si al tomb d’aquesta qüestió continua imperant, com fins ara, un alt nivell de lleialtat”, ha alertat.

El líder demòcrata ha volgut posar en relleu que “la nostra arquitectura institucional evoluciona; ho ha fet en el passat i ho seguirà fent en el futur”. Per tant, és factible pensar en moviments que obrin la porta a avenços en aquesta matèria. Ara bé, ha avisat, cal “teixir consensos amplis, deixar de banda usos tàctics de la qüestió i, sobretot, no pretendre trobar solucions definitives o voler erigir-se en pare o mare de la pàtria”. Per això, ha reclamat “seguir treballant plegats, de forma serena i discreta, amb l’objectiu de fer compatible un avenç dels drets sexuals i reproductius de les dones i la preservació de les nostres institucions”.

LA REFORMA DE LES PENSIONS, SEGONS ESPOT

Espot també té clar que s’ha de buscar consens a l’hora de reformar el sistema de pensions. Ara bé, el cap de Govern ha deixat clar que hi ha unes premisses bàsiques. La primera, “mantenir la cotització com a base del finançament de les prestacions”, inclosa la salut, ja que “no són partidaris d’augmentar de forma dràstica el dèficit públic ni la pressió fiscal”. La segona, “dissenyar un model que sigui sostenible, que generi els recursos necessaris per finançar-se”.

A banda, ha advertit que “no es pot fiar tota la reforma a l’augment dels ingressos”, sinó que també caldrà corregir coses del sistema, com ara allargar l’edat de jubilació o establir pensions màximes. En darrer terme, Espot defensa que la pensió pública ha de ser només una pota de la protecció social un cop una persona es retiri. Cal, també “complementar-la amb plans d’empresa i individuals, així com altres mecanismes personals d’estalvi”.

Comentaris (6)

Trending