Set dies més de restriccions per a bars i restaurants

El ministeri de Salut assegura que les limitacions, que també afecta els gimnasos i les competicions esportives, es mantindran mentre l’index de reproducció del coronavirus no baixi per sota de l’1

Taules plegades de la terrassa d'un restaurant a l'avinguda Meritxell
Taules plegades de la terrassa d'un restaurant a l'avinguda Meritxell Toni Solanelles

Set dies naturals més de restriccions als bars i als restaurants. De moment. Això és el que estableix el nou decret aprovat pel consell de ministres aquest divendres i que ja ha estat publicat al BOPA. La mesura entra en vigor dilluns. De fet, la primera pròrroga de l’allargament de les mesures limitatives, que també afecten els gimnasos, l’aforament dels centres comercials i les competicions i activitats esportives, s’estén fins diumenge. La mesura té vocació de mantenir-se mentre el rebrot del coronavirus no afluixi.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat durant la compareixença d’aquest divendres és que la voluntat no és delimitar l’allargament de les mesures en el temps, sinó que el que compta és l’índex de reproducció del virus. El titular ministerial ha assegurat que hores d’ara aquest indicar, l’R0, està situada en 1,05. Fins que no baixi de manera folgada per sota l’1 no s’avaluarà deixar sense efecte les restriccions que de forma molt notable afecten els bars, que només poden fer servei per emportar, i els restaurants, que poden fer servei de taula obert al públic de 12 del migdia a 4 de la tarda i de 7 de la tarda fins a la mitjanit.

El titular ministerial ha assegurat que hores d’ara aquest indicar, l’R0, està situada en 1,05; fins que no baixi de manera folgada per sota l’1 no s’avaluarà deixar sense efecte les restriccions

De fet, Martínez Benazet ha afirmat que el Govern s’estima més de parlar de llevar les mesures tan bon punt la potència reproductiva del virus afluixi que no pas d’anar parlant determinis. No obstant això, el decret publicat ja aquesta tarda manté que “es prorroga per un termini de set dies naturals la vigència del Decret del 8-10-2020 d’adopció de noves mesures excepcionals en el marc de la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2, atès l’augment de la taxa de reproducció de la pandèmia, prorrogat i modi cat pel Decret del 16-10-2020, que inclou la pròrroga del Decret del 21-9-2020 pel qual s’aproven noves mesures excepcionals en el marc de la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2, per minimitzar el risc de transmissió de la infecció en diferents activitats”.

Malgrat que el responsable ministerial ha explicat que es podien incloure alguns matisos en les mesures, que en cap cas es preveia que fossin de gran calat, finalment es prorroguen les restriccions tal i com van entrar en vigor dilluns passat. No hi ha cap canvi. Això sí, es continua insistint a la ciutadania en la necessitat de respectar les mesures de distanciament social. Segons Martínez Benazet, “amb l’esforç de tots plegats” s’està rebaixant la taxa de reproducció malgrat els nous casos que es van detectant cada dia i la capacitat diagnòstica que és equivalent al cribratge setmanal d’entre el 10 i l’11% del total de la població.

Responsables de diversos establiments del sector de la restauració, especialment bars, han admès que tot i els ajuts al lloguer que va aprovar aquest dimecres el Govern, amb la nova pròrroga ja comencen a perillar de forma molt seriosa innumerables establiments. Especialment, aquells que depenen estrictament el client local i que no estan en zones cèntriques del país.

Comentaris (8)

Trending