Govern inicia la segona edició del Curs per artesans de la pedra seca

La iniciativa, a més d’una instrucció teòrica, inclourà una sèrie de pràctiques destinades a la reparació dels murs, terraplens i empedrats i a la construcció d’una barraca

Cartell del Curs per artesants de la pedra seca
Cartell del Curs per artesants de la pedra seca Govern d'Andorra

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres han presentat aquest dilluns la segona edició del Curs per artesans de la pedra seca. La formació, impulsada pel departament de Patrimoni Cultural i amb una cinquantena d’inscrits, té com a objectiu la promoció i difusió de l’ús d’aquesta tècnica constructiva mitjançant la preparació tant de professionals com dels ciutadans en general que tinguin interès.

“És prioritat de l’Executiu recuperar el mètode tradicional de construcció que ens defineix i ens representa”, ha ressaltat Riva durant la presentació. La iniciativa agafa el relleu de la que ja es va oferir l’any passat i s’integra en el programa Primera pedra, un projecte de col·laboració entre el ministeri de Cultura i Cal Pal, dedicat a impulsar l’ús de la pedra seca, la seva preservació i el seu coneixement científic. També compta amb el suport de les entitats comunals, l’Associació de Contractistes d’Obra (ACODA) i l’Institut d’Estudis Andorrans.

En l’edició d’enguany el curs està dedicat a la reparació de camins en pedra seca, motiu pel qual, a més d’una introducció teòrica, inclourà una sèrie de pràctiques destinades a la reparació de murs, terraplens i empedrats i a la construcció d’un aixopluc o barraca que tindrà lloc al camí d’Ausany, entre les Salines i el Serrat.

El curs es complementa amb una formació específica adreçada als joves del Cos de Voluntaris de la Natura que els permetrà entrar en contacte amb l’ofici.

La formació, que compta amb una cinquantena d’inscrits, s’allargarà fins al 10 d’octubre amb diverses sessions de treball i es prestarà amb dos nivells, un d’iniciació i un d’avançat, adreçat tant al públic en general com als professionals de la construcció i els empleats de les administracions públiques dedicats a la gestió i el manteniment del territori. A més, el curs es complementa amb una formació específica adreçada als joves del Cos de Voluntaris de la Natura que tindrà lloc als Cortals de Sispony, entre els dies 15 i 18 de setembre, i que els permetrà entrar en contacte amb l’ofici.

Tal com ja va passar l’any passat, la iniciativa ha tingut una bona acollida entre el públic i el nombre d’inscripcions està responent a les expectatives. Tenint en compte la situació sanitària actual, els organitzadors han hagut d’adaptar la capacitat i la distribució en diferents grups amb la voluntat de minimitzar la possibilitat de contagis de la Covid-19.

La tècnica de construcció de la pedra seca

 

Etiquetes

Comentaris

Trending