Els divorcis tornen a les xifres ‘habituals’ durant el 2021

El nombre de casaments eclesiàstics ha quedat totalment relegat pels civils, que han acaparat gairebé totes les unions durant l’any anterior

Anells de matrimoni.
Anells de matrimoni. Arxiu

El 2020 va ser un any complicat pel que fa també als divorcis i matrimonis. A causa de la paralització gairebé total dels tràmits, l’activitat es va veure frenada també en aquest sentit. Així, amb la recuperació de certa normalitat en aquest sentit, també ha tornat les xifres que són ‘habituals’, sobretot pel que fa a divorcis i separacions, que han recuperat volum prepandèmia. Pel que fa als casaments, els eclesiàstics són una mínima minoria, que és superada per molt pels civils.

Al llarg del 2021 es van portar a terme 112 divorcis i 88 separacions. En total, sumen 200 dissolucions d’unions. Comparat amb el 2020, es fa evident la notable afectació que va tenir la pandèmia en aquest tipus de procediments, ja que únicament es van enregistrar 69 divorcis i 63 separacions. D’aquesta manera, es torna al ritme que es portava veient al 2019 i 2018, que rondava entre les 200 i les 250 nul·litats. Malgrat això, tampoc s’ha vist un augment excessiu, que es podria haver relacionat directament amb els efectes de la pandèmia, tal com ha passat en altres països.

Pel que fa a les unions, també han recuperat el ritme, superant fins i tot el volum prepandèmia. S’entén que, principalment, es deu als múltiples compromisos que es van haver d’ajornar al llarg del 2020 a causa de la Covid-19. Per tant, en total es van portar a terme 355 casaments. D’ells, 331 van ser civils i únicament 24 van ser eclesiàstics. En aquest sentit, la tendència dels darrers anys ha estat sempre decreixent, mentre que els civils ha anat augmentant de forma progressiva. Els darrers 20 anys l’evolució dels dos tipus de casaments ha anat en bifurcació total. Al 2000 es partia d’una equitat, amb 111 civils i 115 eclesiàstics. Però aquesta situació s’ha revertit per complet, i els matrimonis religiosos han disminuït una cinquena part del que eren a principis de segle i, sobretot, en els darrers cinc anys.

WhatsApp Image 2022 04 28 at 3.58.56 PM
 

D’altra banda, a la publicació del departament d’Estadística també es poden observar el nombre de casaments del mateix sexe que s’han donat des del 2015. Concretament, aquestes unions es van aprovar al novembre del 2014. La xifra d’aquests matrimonis són bastants constants, mantenint-se al voltant de les 10 des de la seva aprovació. L’any que va patir una davallada va ser, igual que amb la resta de procediments, al 2020, on únicament se’n van celebrar cinc. Al llarg del 2021, van ser 11 els matrimonis civils entre persones del mateix sexe els que es van celebrar a Andorra.

  

Etiquetes

Comentaris

Trending