Detectats 600 moviments sísmics a la zona d’Os de Civís en un any i mig

Segons les dades d'Andorra Recerca i Innovació (AR+I) només quatre han estat percebuts per la població

Comentaris

Mapa amb l'epicentre d'un terratrèmol a Os de Civís el passat 25 de juliol.
Mapa amb l'epicentre d'un terratrèmol a Os de Civís el passat 25 de juliol.

Els sismògrafs han detectat 600 moviments a la zona d'Os de Civís en només un any i mig. D'ells, només quatre han estat percebuts per la població. Un d'ells va tenir lloc el passat 22 de febrer amb una intensitat de 2,3 graus.

Aquest moviment sísmic es va registrar a quasi un quilòmetre de profunditat, tot i que inicialment s’apuntava a una profunditat de set quilòmetres i va ser percebut des de diversos punts d'Andorra. Més recentment, el passat mes de juliol, i també amb epicentre a Os de Civís es va detectar un altre moviment sísmic, aquest de 2,2 graus.

Andorra Recerca + Innovació gestiona una estació sísmica d'última generació situada a roca de Pimes (la Rabassa, Sant Julià de Lòria) i d’un acceleròmetre ubicat a Santa Coloma. Els dos aparells estan integrats en la Xarxa Sísmica de Catalunya de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). 

La integració dels dos aparells —sismògraf i accelerògraf— dins de la Xarxa Sísmica de Catalunya permet monitoritzar i seguir els sismes amb epicentre a Andorra o a les zones properes al nostre territori i que puguin ser percebuts per la població.

En cas d’un terratrèmol percebut a Andorra, la informació sísmica obtinguda és clau per a tots els cossos d’emergència del país (departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències del Govern, Cos de Bombers, Cos de Policia, Serveis de Circulació comunals, etc.) i la premsa i les autoritats del país, ja que dona una idea de la localització dels possibles danys a la població provocats per un determinat sisme.

Quan un terratrèmol es fa notar al país, es posa a disposició de la població una enquesta sísmica que serveix per copsar la percepció dels habitants i els possibles impactes sobre els edificis i altres infraestructures del país.

Aquesta enquesta es fa via web i té una resposta ciutadana excel·lent. Les dades rebudes són enviades a l’ICGC, que s’encarrega d’analitzar-ne els resultats per obtenir les intensitats amb les quals s’ha percebut el sisme a Andorra.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending