El descens d'habitatges turístics provoca la disminució d'un miler de places d'allotjament

La parròquia que compta amb més establiments és Encamp, amb 49, seguida de Canillo, amb 47

Habitació d'un hotel d'Andorra la Vella.
Habitació d'un hotel d'Andorra la Vella. Altaveu

Andorra disposava l'any passat de 45.635 places d'allotjament turístic, la qual cosa representa una pèrdua d'un miler de llits respecte el 2018 (46.604). Aquesta disminució s'explica perquè en aquest periode hi ha hagut un descens dels habitatges turístics que van passar de 2.176 a 2.571, amb la baixada del número de llits de 13.701 a 12.757. 

El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol que la seva associació ha tingut en els darrers mesos una baixa i dues altes d'hotels. Aquests establiments no han influit en el descens del número de llits. D'aquests, 32.296 formen part dels 230 allotjaments classificats en la modalitat hotelera (hotels, aparthotels, hostals, residències i pensions) i apartaments turístics. En total hi ha 167 hotels, 21 aparthotels, 10 hostals o residències, 6 pensions i 26 apartaments turístics. 

La dada sobre el nombre total de llits és el resultat de la suma de les capacitats que cada establiment ha declarat omplint el full de serveis i de preus. Aquesta declaració és fa mitjançant el Registre d'Ocupació d'Allotjaments Turístics (ROAT). La baixada de llits correspon sobretot a una davallada del nombre en hotels, fruit del balanç d’obertura i tancament dels diferents tipus d’allotjaments turístics. La resta correspon a les variacions que han aplicat els empresaris a la capacitat dels seus allotjaments.

També hi ha classificats 129 altres allotjaments turístics, entre els que destaquen les 81 empreses d’explotació d’habitatges d’ús turístic (Eghut), que representen 2.573 habitatges d’ús turístic (HUT) i un total de 12.757 llits; 28 refugis de muntanya, vuit càmpings, una zona d’acampada, una casa de colònies, dos albergs i vuit allotjaments rurals.

La parròquia que compta amb més establiments és Encamp, amb 49, seguida de Canillo, amb 47. En tercer lloc hi ha la Massana, amb 36 establiments. Pel que fa al nombre de llits en aquestes modalitats d’allotjament, cal destacar que és Canillo la que en suma més, concretament 7.008, seguida d’Andorra la Vella, amb 6.138, mentre que en tercer lloc hi ha la parròquia d'Escaldes-Engordany, amb 5.710.  La parròquia amb menys allotjaments és Sant Julià de Lòria, amb només vuit. Les dades han estat facilitades aquest dilluns pel departament d'Estadística del Govern.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending