El Constitucional francès avala la jubilació als 64 anys atiant unes protestes amb ressò a Andorra

Ha donat el seu vistiplau al conjunt de la reforma legislativa i obre la porta a mobilitzacions de més intensitat, també entre els funcionaris de França que treballen al Principat

Els membres del Consell Constitucional de França.
Els membres del Consell Constitucional de França. Conseil Constitutionnel

El Consell Constitucional de França ha validat aquest divendres el gruix de la polèmica reforma de les pensions impulsada pel govern d'Emmanuel Macron i que ha provocat mesos de dures mobilitzacions sindicals i protestes a tot el país. Ja hi ha convocades diverses manifestacions a les principals ciutats. A Andorra es poden reactivar les mobilitzacions entre els funcionaris francesos.

Les accions de protesta a Andorra s'havien desinflat, especialment pel desgast i per l'augment de feina entre els docents francesos a causa dels consells de classe. Ara, després de les vacances de Pasqua, hi haurà noves reunions per decidir les accions, pendents també del desenvolupament de les manifestacions a França.

El cos educatiu és del que es considera més afectat per la reforma de les jubilacions, tota vegada que consideren que després dels anys d'estudi i de preparació de les oposicions entren al mercat laboral a partir dels 25 anys i n'han de cotitzar un mínim de 43. La reforma entrarà en vigor el proper 1 de setembre.

Els jutges del Constitucional han tombat alguns aspectes secundaris de la reforma i consideren que les mesures aprovades pel govern de Macron per retardar la jubilació estan en consonància amb la Constitució francesa. Macron considera que l'aval constitucional dona tota la legitimitat al text i ara es prepara per un apropament amb els sindicats. 

Les reaccions al dictamen del Consell Constitucional no s’han fet esperar. Des de l’esquerra, l'ex-diputat de la França Insubmisa Jean-Luc Mélenchon ha lamentat que el Consell Constitucional “està més atent a les necessitats de la monarquia presidencial que no a les del poble sobirà” i ha promès que “la lluita continuarà.”  Per part de la ultradreta, la líder del grup parlamentari del Rassemblement National, Marine Le Pen, ha avisat que “el destí polític de la reforma de les pensions no està segellat” i ha demanat als votants francesos que “preparin l’alternativa que vindrà a aquesta reforma innecessària i injusta”.

Comentaris (1)

Trending