La solidaritat i no acumular estocs, principals claus contra el malbaratament alimentari

L'optimització de l'emmagatzematge, la liquidació dels productes i les donacions a entitats són les principals accions dels centres comercials

Comentaris

La botiga solidària de la Creu Roja.
La botiga solidària de la Creu Roja. ARXIU

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i la plataforma de participació ciutadana Visc.ad han començat una enquesta oberta a tota la ciutadania per saber l'abast del malbaratament alimentari a Andorra. Els centres comercials ja fa temps que han iniciat accions per frenar aquest malbaratament amb propostes ben diverses.

El principal element és la solidaritat. En aquest sentit, la Creu Roja i Càritas reben constants aportacions de comerços. La responsable de l'àrea social de la Creu Roja andorrana, Anna Arias, posa d'exemple l'acord que es va iniciar amb l'inici de la pandèmia el mes de març del 2020 amb el grup Pyrénées. "Al final de la jornada recollim aquells aliments que no s'han venut i que no serà possible posar-los a la venda l'endemà, però que encara estan bé. És el cas de la fruita, la verdura i el pa, i que l'entitat reparteix entre les famílies que ho necessiten per mitjà de la botiga solidària". Arias detalla que hi ha molts comerços que col·laboren amb la Creu Roja i també proveïdors i distribuïdors.

El Grup Pyrénées va posar en marxa fa mesos un sistema de reprovisionament per optimitzar els estocs. Compren amb més freqüència per no sobreemmagatzemar. També rebaixen productes a punt de caducar, una pràctica que també efectua el grup BonÀrea. La cadena posa un punt a l'envàs i el col·loca en un lloc ben visible al centre comercial. Els descomptes en els productes són habituals a tots els centres comercials però la cadena HiperPas fan incidència, a més a més, en els consells per evitar el malbaratament. Recorden que la data de caducitat indica el moment en què un producte deixa de poder-se consumir, en concret, en aliments de vida curta i que es fan malbé fàcilment, com peix, carn picada, pollastre cru, etc.

Expliquen que s' ha de cuinar abans de la data i congela-lo. Així mateix, la data de consum preferent indica el dia fins el qual el producte manté intactes totes les seves propietats (sabor, olor, color, textura). Passada aquesta data, continua sent segur si s'ha conservat adequadament i l'envàs està intacte. Això sí, cal seguir les instruccions que s’indiquen de “consumir en X dies després de l’obertura. La solem veure en aliments com el cafè, els llegums secs, les conserves, la pasta seca, l'arròs, o la xocolata.

La cadena de supermercats Condis representada a Andorra al centre comercial Sant Eloi també està fent una prova en 50 de les seves botigues per reduir el malbaratament però pel moment no ha arribat a l'establiment lauredià. Cada migdia, en cadascun dels establiments, un empleat prepara bosses amb productes aptes per al consum però que caducaran aviat, i les ofereix a través d'una aplicació. "Un dia et donaran fruita, un dia et donaran fruita i carn, un altre dia et donaran peix i fruita... i és més un tema de responsabilitat, pel tema del malbaratament, perquè sempre hi ha una inquietud a nivell de botigues amb les coses que es llencen", afirma un portaveu de l'empresa. Quan va a recollir la bossa sorpresa, el client no sap mai què es trobarà, de manera que aquesta venda a preu més baix, asseguren, no substitueix les vendes habituals de l'establiment.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending