Campanya per controlar l’estat dels gossos que viuen en barraques

El ministeri d’Agricultura pretén garantir el benestar animal en els nuclis zoològics alhora que alerta que es poden imposar multes d’entre 300 i 9.000 euros

Un gos en una barraca.
Un gos en una barraca. ARXIU

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat endega una campanya de control dels nuclis zoològics que tenen animals de companyia –principalment gossos–. És a dir, que vol posar una mica més d’ordre del que ha posat fins ara en els tancats i les barraques on hi viuen, al bell mig de zones forestals i de muntanya, cans. En funció de la situació que es trobi es poden imposar multes d’entre 300 i 9.000 euros. O fins i tot hi pot haver persecució penal.

La iniciativa té com a principal objectiu iniciar un pla d'actuacions que permetrà controlar les instal·lacions que hi ha arreu del territori a fi de garantir els principis de benestar i dret de protecció en la tinença dels animals. Els treballs de control es duran a terme prenent en consideració els nuclis zoològics que ja consten registrats i també aquells inventariats amb la col·laboració del Cos de Banders. Les supervisions es duran a terme amb un inspector del Departament de Medi Ambient i un tècnic veterinari del departament d'Agricultura que desenvoluparan aquestes tasques a ple temps.

Es farà de forma coordinada amb l'Àrea del Servei Veterinari i Protecció dels Animals del Departament d'Agricultura per poder avaluar les condicions de vida dels animals, el seu estat sanitari i el seu estat censal administratiu en relació al Registre d'Explotacions Agràries. En aquells controls que sigui necessari es recorrerà també a sol·licitar la col·laboració dels comuns, ja que són les corporacions les competents en determinades actuacions referents a la tinença i protecció dels animals.

En una primera fase es preveu que els controls tinguin un caràcter marcadament pedagògic per informar i recordar, als tenidors d'aquests animals o als propietaris de les parcel·les, les normatives que cal complir, així com per encomanar-los les millores de les instal·lacions que siguin necessàries. Tot i això, i sempre que no se segueixen les indicacions del cos d’inspecció, l’Administració podrà incoar expedients sancionadors que, en funció de la gravetat dels fets, poden comportar el comís dels animals. La legislació també preveu la imposició de multes que poden oscil·lar entre els 300,01 euros i els 9.000,00 euros o fins i tot incórrer en un delicte penal.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending