Aval governamental als canvis en el Fòrum de la Joventut

L’executiu destaca que la modificació legislativa afavorirà la participació del col·lectiu en l’entitat, la seva transparència i la seva obertura a organismes internacionals similars

Els consellers generals dels diferents grups parlamentaris signen la proposició de llei el dia de la seva entrada a tràmit.
Els consellers generals dels diferents grups parlamentaris signen la proposició de llei el dia de la seva entrada a tràmit. G. P.

El Govern ha avalat els canvis que tot l’arc parlamentari vol impulsar en l’organització i el funcionament del Fòrum Nacional de la Joventut. El criteri sobre la proposició de llei tramitada conjuntament per totes les forces de la cambra ha estat favorable. En aquest sentit, es destaca que amb les modificacions previstes es pot aconseguir una major participació i implicació del col·lectiu en l’entitat que els ha de representar.

Així, en l’escrit enviat al Consell General, es recorda que, en línies generals, la proposta legislativa “està orientada a augmentar la participació dels joves i a afavorir l'autonomia d'aquest organisme”, fet que ha de permetre “obtenir una gestió més eficient i de qualitat”.  i assegurar el correcte funcionament del Fòrum i de la seva estratègia envers la joventut del Principat. Cal recordar que els principals canvis proposats amplien l’edat per pertànyer a aquest col·lectiu tant per la banda alta com per la baixa. Passa a estar entre els 15 i els 35 anys. També s’adequa el funcionament intern de l'organisme a les noves tecnologies mitjançant una plataforma virtual i se’l dota d'una estructura més professionalitzada introduint una direcció i un cos tècnic. Per últim, s’allarga el mandat de la Taula Permanent de dos a quatre anys, “de manera que es garanteix el seguiment dels projectes endegats”.

Representants de les forces parlamentàries ensenyen la nova llei amb dos membres del Fòrum.

Relacionat

El Fòrum de la Joventut creix en nombre de membres i en pressupost

Des del Govern es considera que aquestes modificacions són “oportunes”. Així, pel que fa a les franges d’edat, es posa en relleu que “respon a una tendència general de les organitzacions de joventut al món, explicitada en la darrera anàlisi de l’European Youth Forum, el Consell d'Europa i les Nacions Unides, i segueix la direcció d'altres fòrums europeus”. Es destaca, a més, que el fet que ja des dels 15 anys es pugui ser membre de l’entitat “afavoreix la participació activa i directa en la vida pública” d’aquests ciutadans, tal com preveu la Llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents. Al mateix temps, es recorda que “aquest canvi implicarà un canvi en la dotació pressupostària i en el suport logístic per part del Govern, que ajudarà a garantir l’autonomia del Fòrum i la correcta implementació de l'ampliació de les seves obligacions”.

També s’entenen “adients les modificacions relatives a l’estructura i organització de l’entitat, ja que “la tecnificació i la definició dels rols dels diferents òrgans aporten una estabilitat i una capacitat de resposta més grans de l’organisme envers l’administració pública i la ciutadania”. Des del Govern s’apunta que, d’aquesta forma, es millorarà la transparència de l’ens. L’executiu també valida la introducció de les noves tecnologies i un impuls en l’autonomia de gestió, finançament i interlocució del Fòrum, així com “el pas endavant” que es fa en la relació a organismes internacionals en complir els criteris per poder-se afiliar a l’European Youth Forum.

Un cop publicat el criteri, caldrà que el text sigui pres en consideració pel ple, un tràmit tenint en compte que ha estat presentat pels 28 consellers generals. A banda, es preveu que tothom renunciï a fer esmenes i, per tant, un cop feta aquesta votació es podria considerar la llei aprovada.

Comentaris

Trending