Aval ‘de primer nivell’ perquè Andorra esdevingui un banc de “proves de concepte” científiques

El director general de l’Institut de Salut Global de Barcelona considera que el Principat té un entorn adequat i pioner per esdevenir un centre de pràctiques per a la innovació

Marc Pons i Cristina Royo escoltant Antoni Plasència.
Marc Pons i Cristina Royo escoltant Antoni Plasència. Toni Solanelles

El director general de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Antoni Plasència, que entre altres té l’impuls de la Fundació La Caixa, considera que Andorra té un entorn adequat i pioner per “servir de referència” per a “proves de concepte” en l’àmbit de la innovació i el desenvolupament. Plasència ha fet aquests apreciacions en el marc de la presentació dels resultats de l’estudi sobre seroprevalença derivats dels dos cribratges que es van fer a la població andorrana la primavera de l’any passat.

L’ISGlobal ha participat en la realització de l’esmentat estudi en el que és la primera pedra del conveni signat amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i Actua Tech per desenvolupar altres investigacions en un àmbit global de la salut pública, i que poden tenir a veure amb la contaminació atmosfèrica o l’impacte del canvi climàtic, segons que ha apuntat el director d’Actua Tech, Marc Pons, que ha destacat el fet que “a Andorra també es pot fer ciència” i que, a parer seu, s’està construint “un entorn favorable”.

Marc Pons i Cristina Royo durant la presentació dels resultats de l'estudi.

Relacionat

L’impacte de la primera onada de la Covid va ser major a Andorra que en altres llocs pel turisme

Tant Pons com Plasència han elogiat la col·laboració entre les parts i el fruits que poden esdevenir-se amb el temps. El director de l’ISGlobal ha ressaltat l’interès de treballar per preparar la resposta a futures pandèmies vist com el coronavirus ha agafat en calces tot el món. “No es pot tornar a parar el món com l’hem parat durant un any i mig”, ha afirmat Plasència, que ha manifestat que “la majoria dels països han tingut unes capacitats del segle XX per a uns reptes del segle XXI”.

L’executiu de l’ISGlobal ha remarcat que calen respostes més innovadores en entorns on sigui possible que, més enllà de la “voluntat política” es disposi també d’una “capacitat tècnica, tecnològica i sanitària”. En aquest marc, i per a “proves de concepte”, Andorra podria “servir de referència” sobre com “utilitzar determinades eines digitals” o com “avaluar intervencions” davant fenòmens nous. La cooperació entre els poders públics i la població que s’hauria demostrat en el doble cribratge de la primavera passada són, segons Plasència, “una inversió de futur”.

Comentaris

Trending