L'augment d'ossos al Pirineu contrasta amb la seva quasi nul·la presència a Andorra

L'any passat es va constatar el pas d'un plantígrad en dues ocasions, a Sanfons, a la zona del Comapedrosa, i al pic del Cataperdís

Comentaris

Una ossa amb  un cadell en el seu habitat natural detectats el passat desembre.
Una ossa amb un cadell en el seu habitat natural detectats el passat desembre. Generalitat de Catalunya

L'augment d'ossos al Pirineu contrasta amb la seva quasi nul·la presència a Andorra. En dues ocasions s'ha comprovat la presència del plantígrad al país. La primera va ser el passat mes de juliol quan uns excursionistes, van enregistrar unes imatges d’un os bru a la zona del Comapedrosa, a tocar del pic de Sanfons. La segona, més recentment, va ser el passat mes de novembre quan un altre grup d’excursionistes va identificar unes petjades d’os bru, que posteriorment van corroborar els banders, a la zona del pic del Cataperdís.

La població d'ossos ha arribat als 64 exemplars als Pirineus, segons el balanç del 2020 del Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os bru als Pirineus (Gstop). Aquest grup està format per representants de la Generalitat, el Conselh Generau d'Aran, els governs d'Andorra, Aragó, Navarra i França i la Fundació Oso Pardo. La xifra de 64 correspon al nombre mínim d'ossos detectats en un any determinat i es revisa anualment. En total, s'han comptabilitzat 25 adults, 13 subadults i 16 cadells. A més, l'any passat es va tenir constància de 16 noves cries de nou femelles diferents. Es tracta de la xifra més alta registrada fins ara. Les femelles que s'han reproduït són Fosca (1 cadell), Caramellita (3), Plume (1), Bambou (2), Nheu (1), Callista (1), Chataigne (3), Gaia (2) i Aran (2). Entre el 1996 i el 2020 han nascut 98 cries de 54 femelles.

D'altra banda, s'han donat per morts o desapareguts nou exemplars. Es donen per desapareguts o morts aquells dels que no es tenen indicis després de dos anys o es té constància de la seva mort. Entre aquests, es comptabilitzen les morts causades per l'home de l'ossa Sarousse, el mascle Cachou i un altre mascle mort per trets a França. A aquests s'hi sumen quatre cries nascudes el 2019 i dos mascles subadults dels quals no es té notícia des de fa un parell d'anys.  En canvi, s'han localitzat dos exemplars que s'havien considerat desapareguts, ja que no es van detectar ni el 2018 ni el 2019 però van reaparèixer l'any passat. L'any passat en tot el Pirineu es van detectar 2.331 indicis o rastres.

També s'han analitzat més de 650 mostres per a la identificació genètica, dels diferents individus provinents tant de Catalunya com de França. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha identificat 42 exemplars de 207 mostres rebudes, mentre que el laboratori francès Antagène ha identificat 50 exemplars de 447 mostres. El Departament de Territori ha alertat que en molts casos un mateix exemplar ha estat identificat pel laboratori de la UAB i el laboratori francès. Així, doncs el nombre total d’individus identificats per la genètica ha estat de 57.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending