Andorra s’oferirà per acollir “un contingent raonable” de refugiats de la guerra a Ucraïna

L’executiu ha d’acabar d’analitzar la legislació que es va aprovar el 2018 per rebre sirians però el cap de Govern considera que s’hi hauran de fer molt pocs retocs i que més enllà de la seixantena d’ucraïnesos que ja hi ha al país “hem de fer un pas més enllà”

Refugiats per la guerra a Ucraïna.
Refugiats per la guerra a Ucraïna. ACNUR

Ara hi ha una seixantena de ciutadans ucraïnesos residint al país. La majoria són familiars o coneguts de ciutadans d’Ucraïna que ja fa temps que s’estan al Principat. Aquests, els nouvinguts, “tindran un encaix i una acollida sense cap aspecte traumàtic” i en unes “condicions de dignitat i i fins i tot més”. Però, si no passa res, aquí no quedarà la cosa. “Hem de fer un pas més enllà”, ha assegurat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha anunciat que s’està pràcticament en disposició de poder acollir “un contingent raonable” de refugiats de la guerra.

El mandatari governamental ha preferit no llançar massa campanes al vol ni donar xifres aproximades de quants ucraïnesos podrien establir-se, si cal, al Principat. També ha preferit ser cautelós amb els terminis. “Les presses són males conselleres”, ha dit Espot. Alhora, però, ha deixat clar que “tampoc no ens hem d’adormir”. En quinze dies la situació, la concreció, hauria d’estar aclarides. Ara mateix s’està fent un escandall de recursos disponibles per poder quantificar de quant podria ser el contingent.

“No es tracta només d’acollir sinó d’acollir bé i amb més que dignitat”, ha manifestat Espot. El màxim responsable de l’executiu ha recordat que són persones que ja estan passant per “una situació traumàtica” i, per tant, “no cal que els victimitzem més” adoptant decisions a corre-cuita. No és gens clar que els dos propers combois que la Creu Roja preveu enviar cap a la frontera de Polònia amb Ucraïna els propers dies serveixin per portar cap a Andorra refugiats.

El que sí sembla clar que la llei del 2018 “és un bon instrument legal”“no caldran canvis majors i m’atreviria a dir que no caldran canvis” per poder encaixar l’arribada dels ciutadans ucraïnesos, ha dit Espot, que ha recordat que els desplaçats d’aquella guerra també “es vehiculen a través de l’ACNUR” igual que en el cas dels sirians i aquest fet ja estava recollit en el text legal. Amb tot, tant en l’anàlisi legal com en el repàs dels recursos “hi estem treballant de valent”, ha assegurat Espot.

Comentaris

Trending