Amnistia Internacional reclama al Govern que tregui el delicte de difamació del Codi Penal

L’organització va contactar i es va reunir amb l’Executiu i amb fiscalia pels càrrecs interposats a la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés

Vanessa Mendoza Cortés en sortir de la Seu de la Justícia després de la declaració.
Vanessa Mendoza Cortés en sortir de la Seu de la Justícia després de la declaració. Toni Solanelles

L’organització Amnistia Internacional (AI) ha anat més enllà en les demandes que fa al Govern arran els càrrecs contra la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. No sols es demana que es retirin completament, sinó també interpel·len a l’Executiu perquè faci canvis legislatius. Concretament, que es tregui el delicte de difamació del Codi Penal. A més, des de l’ens s’ha assegurat que es van mantenir contactes i reunions pel cas de Cortés amb diferents autoritats i estaments públic del país.

Per invitació d’Stop Violències, l’encarregada de campanyes sènior d’AI, Monica Costa, es troba a Andorra per participar a les jornades sobre drets sexuals i reproductius. Aquest dijous es coneixia la petició de l’organització perquè es retirin el càrrecs oberts contra Cortés, i Costa ha ampliat les demandes que es fan al Govern en aquest àmbit. Ha afirmat que s’haurien de fer importants canvis legislatius centrats al Codi Penal. “Els delictes de difamació poden existir, però la normativa internacional diu que els delictes de difamació, injúries, calúmnies, etcètera han de sortir del Codi Penal, no poden estar criminalitzats”, ha remarcat Costa.

Ha assenyalat que, en cas de detectar-se un delicte d’aquestes característiques s’hauria de presentar una denúncia civil, i en cap cas penal. A més, però, ha remarcat el fet que sigui difamació contra les institucions, “que no es poden difamar, les autoritats han d’entendre que estan sotmeses a un nivell de crítica i d’escrutini molt més elevat que la població civil”. D’aquesta manera, des d’AI es demana que, mentre es reforma el Codi Penal, que no es faci servir “contra activistes i defensores de drets humans, així com qualsevol persona que pugui fer una crítica legítima de les autoritats”.

Vanessa Mendoza Cortés a la sortida de la Seu de la Justícia després d'una declaració anterior.

Relacionat

Amnistia Internacional exigeix que es retirin els càrrecs contra la presidenta d’Stop Violències

Precisament amb les autoritats ha explicat Costa que es van posar en contacte i que han mantingut converses arran el cas de Cortés. A finals de l’any 2020, l’organisme va traslladar una carta al Govern i a la fiscalia, “explicant que estàvem preocupades per la situació i ja demanàvem en aquell moment la retirada dels càrrecs, a més d’explicar que s’estava vulnerant la llibertat d’expressió”. A més, es va mantenir posteriorment una reunió telemàtica, “i continuem obertes a mantenir el diàleg perquè es resolgui aquesta situació, que per nosaltres és molt clara”. Ha remarcat que la responsabilitat recau sobre la Fiscalia per a retirar els càrrecs, però que el Govern també té una responsabilitat general “perquè això no torni a passar”, perquè ha puntualitzat que “aquesta no és manera de resoldre desavinences”.

Per la seva banda, Cortés ha assenyalat que té una desinformació absoluta sobre el seu cas, “se m’ha notificat que se’m jutjarà, el judici serà públic i no sé res més, forma part de la violència estructural”. Ha remarcat també el fet que el Govern no hagi obert cap tipus d’investigació “per demostrar a la ciutadania que el que jo he dit és mentida, que és exactament el que haurien d’haver fet aquests anys”. Pel que fa als càrrecs que no s’anomenen, assenyala que “representa que no hi són”. Per tant, s’enfronta a 30.000 euros de multa i a responsabilitat civil, “com si jo hagués fet un greuge social”.

Comentaris (8)

Trending