Amnistia Internacional exigeix que es retirin els càrrecs contra la presidenta d’Stop Violències

L’organització considera que l’acusació i el futur judici “és un intent vergonyós i deliberat d’impedir-li manifestar les seves opcions i de castigar-la per parlar sobre l’avortament i els drets de les dones”

Vanessa Mendoza Cortés a la sortida de la Seu de la Justícia després d'una declaració anterior.
Vanessa Mendoza Cortés a la sortida de la Seu de la Justícia després d'una declaració anterior. Toni Solanelles

Amnistia Internacional (AI) ha tornat a insistir en què els càrrecs oberts contra la líder d’Stop Violències, Vanesa Mendoza Cortés, han de retirar-se. La presidenta de l’associació ha de ser jutjada arran de les declaracions que va efectuar davant la Comissió de Nacions Unides per l’eliminació de la discriminació a les dones (CEDAW). Des de temps, l’activista compta amb el suport de l’organització, que ara ha refermat la seva exigència a les autoritats judicials andorranes.

Ho fa just el dia abans que membres de l’entitat participaran en una jornada reivindicativa a Andorra sobre drets sexuals i reproductius. A través de la seva pàgina web, AI afirma amb rotunditat que “s’han de retirar els càrrecs de difamació” contra Mendoza Cortés, que s’enfronta a una possible multa arran de la defensa que va fer davant Nacions Unides del dret a l’avortament. L’organització també denuncia que el Principat és “un dels pocs països del món” on la interrupció voluntària de l’embaràs està prohibida en tots els casos.

Vanessa Mendoza Cortés, a la dreta, en la darrera manifestació organitzada per Stop Violències al setembre.

Relacionat

La Batllia envia a judici la presidenta d’Stop Violències per desprestigiar les institucions

Del cas ha parlat expressament Monica Costa, encarregada de campanyes sènior de l’entitat internacional de defensa dels drets humans. “La denúncia inicial, el processament i l’acusació formal posterior de Vanesa Mendoza Cortés després de la seva participació legítima en un òrgan expert de l’ONU és simplement un intent vergonyós i deliberat d’impedir-li manifestar les seves opinions i castigar-la per parlar sobre l’avortament i els drets de les dones”, ha assegurat la responsable de l’organització.

En l’escrit fet públic per AI, es recorda els problemes que suposa la penalització al país de la interrupció de l’embaràs. “Qui ho necessita, es veu obligada a viatjar a l’estranger per rebre una atenció mèdica a la qual tenen dret”, apunten. I s’alerta que “qui no pot desplaçar-se a causa dels costos o de la seva incerta condició jurídica corre encara un risc més gran de patir violacions dels drets humans”.

AI ha volgut fer aquest comunicat no pas en una data qualsevol. Representants de l’organització participaran aquest divendres en la jornada sobre drets sexuals i reproductius que Stop Violències impulsa a Andorra la Vella. En concret, a partir de dos quarts de set del vespre a la sala d’actes del centre cultural La Llacuna.

Comentaris (10)

Trending