Amnistia Internacional demana la retirada de càrrecs contra la presidenta d’Stop Violències

Vanessa Mendoza Cortés està citada a declarar a la Batllia aquest dimecres a primera hora del matí arran de les manifestacions fetes davant la Cedaw de l’ONU

Vanessa Mendoza Cortés en un dels molts actes que ha protagonitzat.
Vanessa Mendoza Cortés en un dels molts actes que ha protagonitzat. stop violències

Amnistia Internacional exigeix la retirada dels càrrecs que pengen com una espasa de Dàmocles sobre el cap de la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. L’activista feminista, defensora de la despenalització de l’avortament al Principat, està citada aquest dimecres a la Batllia per respondre de les acusacions fetes per la fiscalia i derivades de la denúncia del Govern arran de les manifestacions fetes per Cortés davant la Cedaw de l’ONU i, també, per algunes declaracions publiques que va fer en alguna entrevista.

El juliol de 2020, la fiscalia andorrana va instar la Batllia a incoar diligencies prèvies contra Vanessa Mendoza Cortés pels presumptes delictes majors de calúmnies fetes amb publicitat, calúmnies contra els Coprínceps i contra el prestigi de les institucions. Aquestes acusacions podrien potencialment comportar a l’activista una pena de fins a quatre anys de presó i/o una multa de fins a 30.000 euros. El Govern ha dit en alguna ocasió que no té cap intenció que la presidenta d’Stop Violències hagi d’entrar a la presó.

Però l’entitat i les seves assessores jurídiques mantenen que el que cal és arxivar la causa d’immediat, atès que es tracta d’un atac, d’una banda, contra la llibertat d’expressió i, de l’altra, un intent de silenciar l’activisme social. L’arxiu es volia abans que Mendoza hagués d’acudir ni tan sols a prestar cap tipus de testimoni en seu judicial. Aquest dimarts, 24 hores abans de la diligència per a la qual ha estat citada l’activista, tant Stop Violències com diverses organitzacions feministes internacionals han demanat a través de les xarxes socials que s’arxivi el cas. Però, sobretot, ha estat Aministia Internacional que ha fet públic un missatge en què es mostra “profundament preocupada pels càrrecs de difamació contra la defensora dels drets humans, Vanessa Mendoza Cortés”.

AI “insta la fiscalia general a retirar immediatament els càrrecs" contra l'activista i reclama a l'Estat que prengui "mesures per garantir que Vanessa Mendoza Cortés i altres persones defensores dels drets humans puguin dur a terme la seva legítima tasca en favor dels drets humans sense represàlies ni intimidacions”

Segons la destacada organització pro drets humans, “el Govern andorrà va presentar una denúncia contra Vanessa Mendoza Cortés arran de les seves crítiques a les autoritats andorranes en relació a la protecció dels drets humans de les dones i les nenes a Andorra, incloses durant la seva participació en una reunió amb un comitè d’experts de l’ONU”, en referència a la Cedaw. A Amnistia Internacional li preocupa que l’activista “criminalitzada pel simple fet de realitzar la seva legítima tasca com a defensora dels drets humans”.

En referència a la compareixença d’aquest dimecres a la Batllia, Amnistia Internacional (AI) “insta la fiscalia general a retirar immediatament els càrrecs contra ella. Les autoritats andorranes haurien d'abstenir-se de presentar càrrecs penals addicionals o de prendre mesures administratives contra Vanessa Mendoza Cortés derivades de la seva tasca de defensa dels drets humans. Per contra, instem l'Estat a prendre mesures per garantir que Vanessa Mendoza Cortés i altres persones defensores dels drets humans puguin dur a terme la seva legítima tasca en favor dels drets humans sense represàlies ni intimidacions”.

AI manté que “l’ús de lleis de difamació per part de les autoritat andorranes contra Vanessa Mendoza Cortés vulnera el seu dret a la llibertat d’expressió i podria ser una mesura en represàlia per les seves accions de defensa dels drets de les dones i les nenes i en defensa de la despenalització de l’avortament a Andorra”. A l’organització internacional “li preocupa el missatge que envien les autoritats perseguint així una defensora dels drets humans”. Amb aquestes accions contra l’activista social, “les autoritats s’arrisquen a crear un efecte paralitzant envers altres representants de la societat civil que podrien abstenir-se de compartir informació, expressar preocupacions i dur a terme la seva legítima i vital feina per una major protecció dels drets humans”.

Comentaris (17)

Trending