Afers Socials i Salut denunciats a la fiscalia per derivar amb massa lleugeresa menors a l’estranger

La família d’una adolescent i dues de les associacions que defensen persones amb trastorns reclamen al ministeri públic si el Govern està respectant els drets dels infants i joves i també denuncien el comportament d’una psiquiatra infantil del SAAS

El ministeri d'Afers Socials està ubicat a Clara Rabassa.
El ministeri d'Afers Socials està ubicat a Clara Rabassa. Toni Solanelles

La família d’una adolescent que amb relativa assiduïtat és enviada a un centre català que tracta joves amb trastorns i les dues associacions més actives en la defensa d’aquestes persones -l’AFMMA i ADJRA- han posat aquest migdia en coneixement de la fiscalia, amb el valor de denúncia, “l’alegria” amb què els ministeris d’Afers Socials i de Salut deriven a l’estranger menors amb alteracions de la conducta o de naturalesa psicosocial. Tant els pares de la menor com les dues entitats consideren que des de l’administració es podrien estar vulnerant drets fonamentals dels infants i joves.

Fonts de les associacions han confirmat l’acció però es mantenen expectants davant l’evolució que pugui emprendre el cas. L’Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMMA) i l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc (ADJRA) exemplifiquen amb un cas concret la lleugeresa, consideren, amb què s’estan tractant els joves amb trastorns al Principat, mirant de passar la pilota com a centres especialitzats estrangers amb els quals l’Estat andorrà té convenis i sense assegurar-se que el tractament que es fa, en aquest cas a Catalunya, és l’adequat.

La denúncia, que pretén que el ministeri fiscal analitzi si s’estan fent els esforços necessaris al país per donar resposta a les necessitats dels joves del propi país, també es dirigeix contra una psiquiatra infantil del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) el comportament i les decisions de la qual no es considera que siguin idònies. En el cas concret denunciat, es posa de manifest el fet que si realment es conclou que no hi ha cap altra solució en relació amb la menor que enviar-la fora, sigui traslladada a un centre diferent al que se l’envia atès que es creu que no està fent bé la feina.

Es pretén que el ministeri fiscal analitzi si s’estan fent els esforços necessaris al país per donar resposta a les necessitats dels joves del propi país

En aquest sentit, les fonts consultades de les entitats denunciants han remarcat que com més va més queixes tenen d’altres persones respecte de la lleugeresa amb què es pretenen enviar infants i adolescents fora del Principat i, en concret, cap a un centre que a l’entendre de les famílies afectades no respon a les necessitats dels adolescents ni fa els seguiments ni els tractaments adequats. Fa temps que dels dos centres catalans que més joves reben del Principat sorgeixen moltes queixes respecte d’un i, en canvi, l’altre funciona millor.

El fet de posar el cas en coneixement de la fiscalia pretén també posar èmfasi en la necessitat de poder disposar dins del país d’un centre que pugui oferir un tractament integral per a infants i adolescents amb els trastorns i altres patologies que actualment es deriven essencialment a Catalunya i que es considera que el Centre de Reeducació Intensiva (CREI) que s’està ultimant a l’antiga residència Solà d’Enclar no resol.

Justament, la denúncia arriba en un moment en què s’està a punt de convocar un concurs per tal que una empresa estrangera -i probablement alguna de les entitats catalanes on es deriven actualment alguns dels joves del Principat- assumeixi la gestió de l’esmentat CREI, que en qualsevol cas serà de titularitat i tindrà la tutel·la per part de l’Estat andorrà. En tot cas, les fonts consultades han reconegut que s’ha arribat a una situació de no retorn davant de la qual calia actuar amb fermesa.

Comentaris (11)

Trending