El 86% de l’aigua d’Andorra té una qualitat entre bona i excel·lent

Els pitjors resultats es registren a punts concrets de la vall del Valira d’Orient, on s’haurà de determinar quin és el factor causant

Una mostra de com es realitza el recull per mesurar la qualitat de l'aigua
Una mostra de com es realitza el recull per mesurar la qualitat de l'aigua Cristian Cortés

El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha donat a conèixer aquest dijous les dades de la qualitat superficial de les aigües d’Andorra el 2019. Els resultats registren un 97% d’aigua dins del ventall d’excel·lent i passable i d’aquesta xifra hi ha un 86% de caràcter bo o excel·lent. Les pitjors qualificacions es donen a punts concrets de la vall del Valira d’Orient.

Així doncs, la cap d’àrea del departament de Medi Ambient, Laura Coll ha destacat que hi ha una xarxa de punts de control amb 37 estacions de qualitat repartides pel Principat per dur a terme els mesuraments. A més, avui dia netegen prop de 20 milions de metres cúbics d’aigües residuals i fan tasques de manteniment als rius, fets que han portat a registrar dades millors que les de l’any passat.

El país compleix amb els estàndards europeus respecte a la qualitat de les aigües

Per la seva part, el tècnic de medi Ambient Alain Grioche ha explicat que també realitzen estudis de les espècies de macroinvertebrats que hi ha als rius perquè són molt sensibles a les pol·lucions i la seva presència garanteix aigua de qualitat. Aquests éssers vius poden ser aranyes d’aigua, cucs, crustacis o altres insectes, per exemple, i serveixen d’aliment per altres animals, permitent el desenvolupament de l’ecosistema. Grioche també ha comentat que tenen 15 estacions per realitzar els estudis cada any a la tardor i estàndards europeus per comparar-los amb altres països. “Estem dins de la mitjana, hi ha una millora constant des del 2005”, ha afegit.

En circumstàncies normals, el 22 de març i amb motiu del dia mundial de l’aigua s’emet un informe per donar a conèixer els resultats de la qualitat superficial de les aigües. No obstant això, com enguany el confinament no ho ha permès, s’ha decidit presentar de forma presencial a Arcalís i s’ha fet una mostra de com es realitzen les anàlisis.

El mesurament de la qualitat de l'aigua

L'anàlisi dels éssers macroinvertebrats

Una mostra de macroinvertebrats

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending