El 40% de les llars amb alguna persona amb dependència no coneixen les comissions de valoració

Tres de cada deu necessiten algun tipus de suport, sobretot per a la higiene personal, vestir-se i menjar i algunes ignoren l'existència de la Conava i la Covass

Comentaris

Les dades sobre llars de persones amb discapacitat es van presentar a la roda de premsa de l'Observatori.
Les dades sobre llars de persones amb discapacitat es van presentar a la roda de premsa de l'Observatori. ANDORRA RECERCA + INNOVACIÓ

El 40% de les llars amb alguna persona amb dependència no coneixen ni la Comissió Nacional de Valoració de la Discapacitat (Conava) ni la Comissió de Valoració Sociosanitària (Covass), segons els resultats del sondeig d'opinió de l'Observatori del segon semestre del 2022.

Un 8,3% de les llars té una persona en situació de dependència, un percentatge que ha augmentat en relació al 2018 que era del 7,1% però inferior al del 2016 (9,4%). En la majoria de casos és la parella qui té cura, sent majoritàriament les dones (60,5% per un 39,5 dels homes) amb una mitjana d'hores setmanals de 31.

Més de la meitat  de les llars no necessiten ajuda i tres de cada deu necessiten algun tipus de suport, sobretot per a la higiene personal, vestir-se i menjar. El 42% té el reconeixement de la Comissió Nacional de Valoració de la Discapacitat i el 6,6% de la Comissió de valoració sociosanitària. En canvi, més del 51% no té cap valoració. D'aquestes llars, el 40% reconeix que no sap qui són aquests organismes, mentre que un 20% no han complert amb els requisits. El 12,5% està en procés de tràmits.

Finalment, hi ha un 14% dels enquestats que s'ocupa o ajuda a familiars, amics o veïns que viuen fora de la llar i que tenen problemes de salut, discapacitat o problemes derivats de la seva avançada edat. La majoria d'aquestes persones són familiars -pare, mare, fills padrins., en un 66% dels casos.

 

Comentaris

Trending