Socialdemòcrates i liberals esperen expectants el ‘full de ruta’ demòcrata

Espot ha citat per a dimarts al matí Pere López i per la tarda s’ha de veure amb Jordi Gallardo i hi acudirà amb una proposta elaborada juntament amb Cinca, Saboya o Baró

Trobada dels set consellers electes del Partit Socialdemòcrata (PS).
Trobada dels set consellers electes del Partit Socialdemòcrata (PS).
Dimarts es començarà a aclarir el panorama polític postelectoral. Els líders socialdemòcrata i liberal, per separat, han estat convocats pel candidat a cap de Govern demòcrata, Xavier Espot, per exposar-los el full de ruta que haurà traçat durant aquests dies. Tant Pere López com Jordi Gallardo, i els seus respectius equips, no es plantegen altra cosa que escoltar i, a tot estirar, fer alguna pregunta. Fins per Sant Jordi no hi hauria una eventual trobada amb terceravia i, per ara, no consta que Espot hagi tancat cap trobada amb Ciutadans Compromesos.

Els demòcrates, ho va avançar ja l’Altaveu, s’han donat aquesta setmana de vacances. Alguns, fins i tot, enllaçaran ja amb la Setmana Santa. El conjunt dels elegits es van trobar a principi de setmana, just després de les eleccions i tot constatant una notable divisió entre els que s’escorarien cap a la dreta i els que ho farien cap a la no tant dreta va quedar clar. També sembla evident que no entrava en cap escenari demòcrata una davallada tan ‘notable’, si se li pot dir així a la pèrdua de quatre escons, amb la qual cosa les ‘vacances’ també haurien servit al nucli dur de DA per fer els contactes pertinents en vista a l’elaboració d’un ‘full de ruta’, una proposta a oferir a la resta de forces.

Els representants de PS i L’A acudiran a la trobada amb líder de DA sense cap apriorisme, disposats a escoltar i, a tot estirar, a demanar dubtes que puguin sorgir

Segons algunes fonts, com a mínim el candidat Xavier Espot, i tres dels homes forts demòcrates -el cap de campanya i ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca; el titular d’Economia en funcions, Gilbert Saboya; i el fins ara president del grup parlamentari, Ladislau Baró; haurien estat treballant els darrers dies, probablement amb alguns assessors estrangers -o com a mínim, s’haurien trobat fora del Principat- per traçar les línies mestres, el plantejament a seguir els contactes que s’iniciaran la setmana que ve.

Espot ha citat Pere López per al matí de dimarts i a Jordi Gallardo pel mateix dia però a la tarda. No hi ha calendaritzada cap reunió amb Josep Pintat, el líder de terceravia, atès que el cap de cartell demòcrata no pretenia fer cap contacte aquesta setmana i el polític lauredià estarà fora del país la setmana vinent. Així les coses, la primera trucada per establir una cita s’hauria ajornat fins al dia 22, Dilluns de Pasqua. No consta, segons les fonts, cap cita pactada amb Carles Naudi o algun representant dels ‘ciutadans massanencs’.

Sense apriorismes

Davant les reunions de la setmana vinent, i per separat, socialdemòcrates i liberals estarien expectants i encuriosits per saber què els explica Espot. Les fonts consultades han assegurat que els representants de les dues formacions acudiran a les trobades sense cap apriorisme. Disposats a escoltar, a prendre notes per transmetre a d’altres companys i, com a molt, a demanar dubtes que puguin sorgir o que ara mateix ja puguin tenir sobre la taula. Entre liberals i socialdemòcrates hi ha hagut contactes puntuals. Però cap reunió conjunta. I tot plegat per remarcar que la coalició territorial ha funcionat i que els triomfs de ‘d’Acord’ a Andorra la Vella i Escaldes han estat degut, en bona part, a l’aliança.

Més enllà d’això, els uns i els altres fan feina per separat. Les executives liberal i socialdemòcrata van dur a terme dimarts les seves respectives reunions per valorar essencialment els resultats i en el cas de la formació liderada per Jordi Gallardo deixar clar que abans de l’estiu cal reorganitzar el partit i els seus òrgans de govern. Això, però, també, pendent, en certa manera, de com acabin les negociacions per a la governabilitat.

Partint de la base que hagin de liderar l’oposició, Pere López presidiria el grup parlamentari, Rosa Gili seria la presidenta suplent i Susanna Vela la candidata a la secretaria de Sindicatura

De la seva banda, els socialdemòcrates, a banda de l’executiva de dimarts, també van fer aquest dijous una reunió d’electes. Els set consellers sorgits de les passades eleccions dominicals es van trobar per començar a posar fil a l’agulla a la seva organització interna. Tot esperant el contacte de dimarts, hi ha clar que, de no ser que hi hagi un acord en un altre sentit, Pere López serà promogut com a candidat a cap de Govern i, per tant, pronunciarà discurs d’investidura.

Partint de la base que els socialdemòcrates hagin de liderar l’oposició, hores d’ara sembla clar que López seria el president del grup parlamentari i Rosa Gili assumiria la presidència suplent. Al seu torn, Susanna Vela seria la candidat socialdemòcrata a la secretaria de Sindicatura. A més a més, també és segur que hi haurà tres parlamentàries a plena dedicació: les esmentades Gili i Vela més la canillenca Judith Salazar. A partir d’aquesta propera legislatura no hi ha limitació de dedicacions exclusives. Però sí que hi ha topall quant a l’assignació de recursos públics.

Comentaris (2)

Trending