Sant Julià reedita una pugna descafeïnada entre 'pintats' i 'reitxos'

Comentaris

Sant Julià reedita una pugna descafeïnada entre \'pintats\' i \'reitxos\'
Sant Julià reedita una pugna descafeïnada entre \'pintats\' i \'reitxos\'

Sant Julià de Lòria enceta la campanya desencisat. Després d’un convuls mandat comunal, bona part de la població esperava una sacsejada. Però de veritat. I el resultat final és que hauran de triar entre dos llistes que per molta renovació o il·lusió que vulguin vendre no aporten gran cosa de nou ni cap element catalitzador especial. Amb Naturlandia com a cavall de batalla o l’empobriment generalitzat de la parròquia com a parròquia, Laurèdia reedita la històrica pugna, descafeïnada, devaluada, entre ‘pintats’, de Pintat, i ‘reitxos’, de Reig.

Els uns, sota l’aixopluc de les sigles locals d’Unió Laurediana i la convicció liberal miren de treure’s qualsevol lligam amb la diguem-ne conflictiva gestió dels darrers quatre anys. Apartat del tot Manel Torrentallé encara accepten, això sí, el suport de Montserrat Gil. Els altres, amb la denominació de Laurèdia en Comú, han acabat esdevenint una barreja de tantes llets que pot ser que es faci agre abans d’hora. Si una llista fa trempar poc; l’altra encara ho aconsegueix menys. O sia que el 13 de desembre podria esdevenir allò que guanyi el menys dolent. O potser és molt agosarat dir-ho. Però és el que percep bona part de la ciutadania laurediana.

El camp de neu, l’eco-parc, ja ha estat objecte de campanya fins i tot abans d’iniciada la campanya. La situació financera a la qual ha portat l’obstinació en voler convertir la Rabassa en un centre neuràlgic de turisme d’oci ecològic serà un altre dels cavalls de batalla d’una parròquia que cada vegada més veu com passa el turisme però difícilment s’hi atura. Però que tampoc no acaba de saber convertir-se en una parròquia residencial de primera. Ni de bon tros. I mentre Unió Laurediana (UL) mirarà que l’afer de les targetes passi d’allò més desapercebut, el candidat de Laurèdia en Comú deixa entreveure que no hi furgarà. Que vol, diu l’excònsol Josep Vila, una campanya tranquil·la, constructiva, respectuosa.

Els contendents

Laurèdia en Comú recupera als primers llocs dos històrics de la política laurediana i mescla un seguit de noms que tan vénen de la socialdemocràcia més contemporània com dels ‘Reigs’, que abonaran part de la campanya com també ho farà Demòcrates per Andorra (DA, que té en Vila, Call i companyia la seva marca local com Ladislau Baró i Gilbert Saboya han deixat ben clar amb la seva presència en l’enganxada de cartells. I encara per si no n’hi havia prou, el tercer de la llista (Joan Visa) és un ‘uniolauredianista’ d’aquells situats ben cap a la dreta. Un element més que acaba de fer poc entenedor el poti-poti de Laurèdia en Comú.

I al davant, com a favorits en el desànim, una llista de perfil mitjà que no hauria de portar més ensurts a Josep Pintat i companyia. Joan Albert Farré i Rossend Duró són gent de confiança. Molt pròxims a l’ara cap de l’oposició al Consell. Però caldrà veure si més distants entre ells. No és l’equip que ni el partit ni segurament ells haurien volgut per encapçalar això que han batejat amb l’eslògan de ‘Renovació i Progrés’. Renovació segur. Perquè de l’actual majoria comunal només s’hi manté Maria Servat, que ha liderat la comissió de cultura i molt sovint ha estat implacable amb l’oposició comunal. I que està cridada a tenir un paper rellevant en un hipotètic equip de govern liberal. També segueix Eva París, consellera en el tram final del mandat des de la renúncia de Josep Majoral.

Farré ha explicat després de penjar els primers cartells que “els darrers quatre anys no han sigut fàcils, però tot això s’ha de revertir, Sant Julià de Lòria mereix tenir un futur esplendorós, revifar la vida i el comerç de la parròquia”. El revifament, creu la formació, podria venir d’impulsar “un recinte firal multifuncional per fer de Sant Julià un referent en la recepció i professionalització de fires nacionals i internacionals, especialitzades en diferents sectors”. El candidat d’UL ha volgut destacar que “amb aquesta actuació, estimularem el turisme, la promoció i creació de nous negocis dels sector serveis, i activar el comerç”. Els liberals lauredians pretenen renovar el seu discurs i donar més protagonisme a les cares joves de la candidatura. I posant l’accent en un component més social a totes aquelles accions programàtiques que pretenen desenvolupar. Vetllen, assegura Farré, pel “benestar de les persones”.

Davant de Liberals UL s’hi situa la Laurèdia en Comú liderada per Josep Vila. “La parròquia mereix més força i més vida i és aquest el motiu que ens ha unit”, ha reiterat en la penjada de cartells l’excònsol i ara candidat a tornar-ho a ser tot referint-se a l’aliança de persones i formacions tant diverses que desorienta.“La cordialitat ha de ser la característica” de la campanya, segons Vila. El candidat de la formació vinculada a DA i SDP, per exemple, ha refusat criticar la gestió de la corporació actual amb l’afer de les targetes de crèdit, ja que “són temes personals i la Justícia ja farà la seva feina”.“Ens presentem amb il·lusió, amb ganes de donar un nou impuls a Sant Julià”, ha remarcat.Vila parla de botigues tancades i de l’endeutament comunal com dos dels problemes bàsics que s’han de resoldre, però insisteix que la seva no serà una campanya de confrontació, sinó de cordialitat, perquè “no ens agrada renyir amb ningú”.

Sant Julià es debatrà el 13 de desembre entre els de sempre o els de gairebé sempre. Res, o poc de nou, per moltes cares rejovenides o crides a la renovació que hi hagi o es facin.

Fotografies: agència ANA

Comentaris

Trending