Sant Esteve d'Andorra la Vella dóna el darrer comiat a Carme Maestre, de Casa Molines, aquest dissabte

Comentaris

Sant Esteve d\'Andorra la Vella dóna el darrer comiat a Carme Maestre, de Casa Molines, aquest dissabte
Sant Esteve d\'Andorra la Vella dóna el darrer comiat a Carme Maestre, de Casa Molines, aquest dissabte

Carme Maestre Pal, de Casa Molines, ha mort aquest divendres al matí a l'edat de 90 anys. Filla i esposa de metges, l’emprenedora empresària (baluard del que avui és Molines Patrimonis) rebrà el darrer comiat aquest dissabte, a les 4 de la tarda, a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella.

Maestre va néixer el 19 d'abril del 1926 a la Seu d’Urgell, filla de Xavier Maestre (conegut com a doctor Molines) i Maria Pal. Era neta de Bonaventura Maestre, que va ser síndic general i al qual no va conèixer, i de Dolors Dallerés. A més, era vídua de Joaquim Cardelús a qui va conèixer a la Seu d'Urgell el 1958 i amb qui es va casar el 1960. Amb ell havia treballat com a ajudant a la Clínica Meritxell. La parella havia tingut tres fills, Montserrat i els bessons Xavier i Meritxell. La difunta ja havia passat fa anys la gestió de Casa Molines, primer, i de la societat patrimonial familiar Molines Patrimonis, després, als seus descendents.

Quan va finalitzar els estudis fonamentals, Carme Maestre es va plantejar la possibilitat d’estudiar medicina com el seu pare, però la família va preferir que tornés a la Seu d’Urgell després d’uns anys fora de casa, ja que havia fet el batxillerat a Barcelona. Va treballar amb el seu pare a la consulta de la Seu d’Urgell, on va desenvolupar tasques com a infermera i com a ajudant del metge.

El 1955 la seva vida va canviar de cop. El doctor Molines va morir i Carme Maestre va quedar al capdavant de la família. Va haver-se de fer càrrec de la gestió del patrimoni de Casa Molines, que comptava amb sis bordes a Andorra, portades per masovers, i de tirar endavant una família que fins llavors havia viscut fonamentalment dels ingressos com a metge i dentista de Xavier Maestre.

Maestre va viure com a empresària l’esclat econòmic d’una Andorra que va passar de ser una societat agrícola i ramadera a un país bolcat cap als serveis, el comerç i el turisme. Aquest canvi de mentalitat el va haver d’aplicar a Casa Molines, una família centrada en la terra i que gaudia de propietats però no de grans ingressos econòmics. Va ser una de les primeres propietàries que va decidir crear tendes de fusta per llogar a l’avinguda Carlemany. Aquells espais, coneguts com a barquetes, van ser un dels embrions de la vida comercial en la principal artèria del país.

La vetlla tindrà lloc al domicili familiar, a Hortalet de Molines, Xalet Cardelús, a la plaça Rebés d’Andorra la Vella, aquest divendres de les 16 les 20 hores i dissabte de les 10 a les 13 hores. El funeral se celebrarà a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, dissabte a les 16 hores.

Amb informació de l’Agència de Notícies d’Andorra (ANA)

Comentaris

Trending