Salut reforça el missatge sobre l’efectivitat de la vacuna AstraZeneca davant l’anul·lació de cites

Hi ha preocupació dissimulada de portes en fora per l’alt índex de persones que desestimen ser inoculades en saber que ho haurien de ser amb el vaccí d’Oxford

Preparació de vacunes d'AstraZeneca.
Preparació de vacunes d'AstraZeneca. Toni Solanelles

El ministeri de Salut està reforçant el missatge sobre la seguretat i l’efectivitat de les vacunes d’AstraZeneca, les que actualment s’estan administrant de forma massiva, davant l’alt nivell d’anul·lació de cites que estan reben els professionals que es dediquen a concertar les inoculacions amb la població. Salut ha fet arribar una comunicació als metges de capçalera amb referències sobre la fortalesa del vaccí desenvolupat a Oxford per tal que la puguin traslladar als seus pacients.

I és que segons que ha pogut saber l’Altaveu, i malgrat que de portes en fora es mira d’atenuar, de portes endins hi ha preocupació perquè una part percentual important de les persones que estan sent citades per vacunar-se rebutgen l’oferiment quan se’ls confirma que la inoculació seria amb vaccí de la farmacèutica Astrazeneca. També es deixa clar que no es pot triar la procedència de la vacuna que serà administrada.

Encara s’ha de veure en quina situació quedaran aquestes persones que, d’entrada, han anul·lat la cita, encara que inicialment el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, va dir al seu dia que es perdria l’opció de vacunar-se. En principi no està sent així però sí que hi ha cert malestar, sobretot entre els professionals que estan liderant el procés i que estan convençuts de la seguretat i efectivitat equiparable de totes les vacunes.

Els primers dies de vacunació general amb AstraZeneca a la població de més de 70 anys i amb vulnerabilitats, entre una i dues de cada deu persones inicialment citades hauria refusat la vacuna en saber-ne el proveïdor. Això també comporta conseqüències logístiques, perquè les vacunes es van preparant, i encara que la gestió del vaccí d’Oxford és més senzilla, molt més senzilla que la de Pfizer, no es pot deixar perdre ni una dosi.

La nota

El ministeri recorda en la nota enviada als metges que si en la fitxa tècnica aprovada per l’agència europea del medicament (EMA) s’hi estableix que la vacuna d’AstraZeneca té una eficàcia “incerta” per als majors de 55 anys és perquè “només el 9,8% dels participants de l’assaig inicial tenien 55 anys o més”. I recorda que “a països com ara el Regne Unit aquesta vacuna s’ha administrat a població de totes les edats”. Alhora exposa que en data 2 de març, França, en base a nous estudis, “també va recomanar l’ús de la vacuna d’AstraZeneca a les persones de més de 65 anys”.

“S’escau prioritzar la vacunació de les persones grans amb les vacunes disponibles en cada moment amb l’objectiu de protegir aquest grup de població al més aviat possible”, manté la nota informativa

Dilluns el ministeri de Salut va actualitzar la guia tècnica que acompanya la campanya de vacunació per tal de deixar clara l’efectivitat i seguretat del vaccí desenvolupat a Oxford, i hi remarca els resultats de l’estudi de l’Agència de Salut Pública d’Escòcia, que “ha analitzat dades de més d’1,1 milions de persones vacunades al país, el 50% amb vacunes d’AstraZeneca i l’altre 50% amb vacunes de Pfizer”. Segons aquest estudi, al qual es refereix la ‘nota informativa’ del ministeri de Salut, “els resultats demostren que el risc que una persona sigui hospitalitzada pe Covid-19 la cinquena setmana després de rebre la primera dosi es redueix un 94% amb la vacuna d’AstraZeneca i un 85% amb la vacuna de Pfizer”. “En la població de més de 80 anys el risc d’hospitalització s’ha reduït en un 95% amb la vacuna d’AstraZeneca i un 81% amb la vacuna de Pfizer.”

En base a aquests resultats i seguint les recomanacions de l’OMS tenint el compte que la majoria de defuncions a nivell mundial s’han produït en persones de més de 65 anys, “s’escau prioritzar la vacunació de les persones grans amb les vacunes disponibles en cada moment amb l’objectiu de protegir aquest grup de població al més aviat possible”. De moment, però, el ministeri s’està trobant amb un nínxol de reticències més elevat del que inicialment preveia.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending