Salut reconeix ara sí que el fàrmac contra la bronquiolitis és efectiu

El ministeri decideix ampliar l’administració del tractament preventiu contra el VRS als infants nounats nascuts de l’1 de gener fins al 31 de març del 2024

Comentaris

Un metge ausculta un infant.
Un metge ausculta un infant. ARXIU

Salut reconeix, ara sí, que el fàrmac gairebé de tipus experimental que hi ha per combatre la bronquiolitis és efectiu i, en conseqüència, el ministeri ha decidit ampliar l’administració del tractament preventiu contra el virus respiratori sincicial (VRS), el causant de la bronquiolitis, als infants nounats nascuts de l’1 de gener fins al 31 de març del 2024. Fins ara només s’administrava el fàrmac, similar a una vacuna encara que no ben bé igual, als nadons vulnerables, és a dir amb alguna patologies sobretot de naturalesa respiratòria.

Sobre aquest fàrmac hi va haver un profund debat entre els mesos d’octubre i novembre. Per aquelles èpoques, hi va haver una alta incidència de VRS que va afectar infants que es van haver d’hospitalitzar. En no pocs casos es va haver de traslladar aquests nadons en centres hospitalaris catalans, donat que la situació s’havia agreujat. Els metges demanaven que es vacunessin tots els infants fins als dos anys vulnerables o no.

Un nadó lactant amb bronquiolitis a l'hospital

Relacionat

L’arma contra la bronquiolitis

Però Salut no ho va decidir així. La qüestió va arribar a arribar al Consell General en forma d’una pregunta de la parlamentària socialdemòcrata Susanna Vela, que va demanar perquè no s’administrava l’esmentat fàrmac. La titular ministerial, Helena Mas, va justificar la situació adduint la decisió d’un grup d’experts. Va ometre la realitat que sí que coneixien alguns metges. Quan Catalunya i França van començar a vacunar de manera generalitzada veient l’efectivitat del tractament, Andorra va voler anar al mercat farmacològic però va fer tard. No va trobar medicaments.

Ara la cosa canvia. I es vacuna de manera generalitzada durant els tres primers mesos de vida. I aquest ‘plus’ s’afegeix a la recomanació ja vigent que inclou els menors de dos anys amb factors de risc, com és el cas dels prematurs o a aquells que pateixen patologies respiratòries. L’objectiu d’aquesta mesura és protegir els menors més vulnerables envers aquestes afeccions respiratòries.

Un nadó lactant amb bronquiolitis a l'hospital

Relacionat

Mas responsabilitza a un consell assessor de la decisió de no vacunar contra la bronquiolitis

Segons un comunicat governamental, el ministeri encarregat de la Salut ha pres ara la decisió vista l’efectivitat del fàrmac en els infants als que se’ls ha administrat i l’evidència del funcionament d’aquest tractament en la reducció dels ingressos hospitalaris a les zones i països on s’ha aplicat. En la resta de casos d’infants menors de dos anys, serà el metge pediatra qui proposarà l’administració del fàrmac als pacients que tinguin factors de risc i formin part del col·lectiu d’infants més vulnerables a desenvolupar quadres més greus per la infecció pel VRS.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending