Govern ‘obligarà’ per decret als turistes de llarga estada a venir amb un test negatiu de Covid

El ministre de Salut reconeix que falta per acordar el nombre de les nits de pernoctació a partir de les quals s’exigirà una prova en origen i acabar d’aclarir la llista de països sobre els quals hi haurà la imposició, i entre els quals no hi haurà ni Espanya, ni França, ni Portugal

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença al Consell.
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença al Consell. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha reconegut que el Govern aprovarà aquesta mateixa setmana que els turistes que vulguin fer aquest hivern una estada d’uns quants dies al Principat hauran d’aportar els resultats negatius d’una prova PCR o TMA que s’hagin fet en el seu lloc d’origen 48 hores abans d’arribar a Andorra. L’‘obligació’ s’establirà via decret i l’executiu ha d’acabar de definir tant el mínim de pernoctacions a partir de les quals serà exigit el test negatiu i, també, els països de procedència on s’imposarà aquesta exigència.

Els turistes d’Espanya, França i Portugal no hauran de complir aquest requisit perquè hi ha conveni de repatriació i també sanitari recíproc en el cas que un ciutadà d’aquells països s’hagi d’enviar cap a la seva destinació o se l’hagi de tractar medicament si resultés contagiat al Principat o emmalaltís aquí. El titular de Salut ha fet aquestes consideracions després d’apuntar-les davant la comissió legislativa de Sanitat, on també ha explicat que a aquelles empreses o sectors econòmics que vulguin fer un cribratge suplementari als turistes o que vagi més enllà de l’estratègia pública se’ls exigirà “que la tècnica que s’utilitzi sigui una tècnica homologada i un protocol sobre què faran amb les persones que resultin positives”. Martínez Benazet ha reconegut que és un tema que “no està resolt” alhora que ha remarcat que “el turisme ens infecta poc”.

A aquelles empreses o sectors econòmics que vulguin fer un cribratge suplementari als turistes o que vagi més enllà de l’estratègia pública se’ls exigirà “que la tècnica que s’utilitzi sigui una tècnica homologada i un protocol sobre què faran amb les persones que resultin positives”

El responsable ministerial ha comparegut a la cambra per exposar algunes de les directrius de l’estratègia governamental per combatre la pandèmia. Martínez Benazet, que ha mantingut un fort enfrontament amb la consellera de Terceravia Carine Montaner, ha recordat moltes de les qüestions ja anunciades fins ara i ha assegurat que es continuarà mantenint l’estratègia de cribrar la població local però sempre “en el marc de la voluntarietat” perquè “quan les coses tenen sentit les persones s’hi afegeixen”. El ministre ha anunciat un increment de despesa al SAAS de prop de dos milions d’euros -una mica més de 200.000 euros dels quals imputables ja a aquest 2020- per la contractació de nou més personal, sobretot en l’àmbit de la infermeria.

El ministre ha comparegut davant els consellers demòcrates Sandra Codina, Berna Coma i Joan Carles Ramos; la liberal Sílvia Ferrer; l’esmentada Montaner; i els socialdemòcrates Susanna Vella i Jordi Font, que compareix la comissió i que s’ha interessat per les noves contractacions al SAAS demanant si és cert que existeixen els “contractes Covid”. Martínez Benazet ha reconegut que algunes de les incorporacions es fan per a mig any i que després caldrà veure l’evolució de la crisi sanitària i, per tant, de les necessitats. L’exposició inicial del ministre ha estat força breu, molt centrada en les dades i en el projecte de cribrar el 40% de la població durant l’hivern.

Joan Viladomat, en primer terme, abans d'iniciar-se el debat a la CEA.

Relacionat

Viladomat reclama que s’exigeixin tests en origen als turistes

En aquest sentit, i ja a preguntes dels consellers, Martínez Benazet ha explicat que en principi el projecte del cribratge massiu hivernal el “plantegem per tres mesos però ampliable segons l’evolució de la pandèmia” i que el cost, com ja s’havia dit, “està una mica per sota del milió d’euros el mes”.

“Aquest virus ens donarà molts problemes aquest hivern”

El responsable ministerial ha advertit que “aquest virus ens donarà molts problemes aquest hivern i haurem d’agafar distanciament fins a la primavera”, tot aclarint posteriorment que s’han de mantenir reduïts els contactes socials. Martínez Benazet ha fet diverses consideracions, com ara que creu que “una part de la població, jo calculo que el 20%, ha passat la Covid” i gràcies a la immunitat obtinguda de forma natural, “que no sabem quina serà”, més l’artificial que puguin donar més endavant les vacunes, s’haurà d’anar gestionant la malaltia.

Un moment de la compareixença al Consell del titular de Salut, Joan Martínez Benazet.
Un moment de la compareixença al Consell del titular de Salut, Joan Martínez Benazet. Toni Solanelles

Tant davant els consellers com a preguntes posteriors dels periodistes, el ministre, fent “futurologia”, ha explicat que “la millora més immediata serà l’autocribratge. El test d’antigen en saliva es popularitzarà” i farà canviar els comportaments individuals -s’augura que els ciutadans, davant de segons quins actes o trobades, prèviament es faran un test i segons el resultat acudiran a la cita o no- i també les estratègies públiques generals. L’estratègia per aquest hivern quedarà definida pel Govern aquesta mateixa setmana, probablement aquest mateix dimecres encara que Martínez Benazet, que ho ha mig insinuat, no ho ha acabat afirmant del tot.

En tot cas, ha avançat, el decret establirà l’obligació -caldrà veure quina força legal té realment el decret- de presentar un document acreditatiu d’un resultat d’una prova homologada de detecció del coronavirus. Els certificats que s’escaiguin hauran de ser presentats en els moments de fer els ‘check in’ en els establiments hotelers o enviar-los prèviament o mostrar-los, si pot ser digitalitzats, allí on escaigui. En tot cas, això s’ha d’acabar de polir, com s’ha d’acabar de polir, “és un tema que s’ha de ponderar” en paraules del ministre, com es resolt la gestió dels casos positius per part de les empreses privades que en detectin a partir de proves que vagin més enllà de l’estratègia pública.

Comentaris (8)

Trending