Viladomat reclama que s’exigeixin tests en origen als turistes

Caldea considera que és l’administració qui ha de liderar qualsevol estratègia en el debat sobre la necessitat de fer un cribratge massiu que manté dividit el sector hoteler

Joan Viladomat, en primer terme, abans d'iniciar-se el debat a la CEA.
Joan Viladomat, en primer terme, abans d'iniciar-se el debat a la CEA. CEA

El conseller delegat de Saetde i un dels homes forts de l’esquí i el teixit empresarial del país, Joan Viladomat, reclama que s’imposi entre els operadors turístics del país, aquest hivern, el fet de demanar que els turistes es facin tests en origen abans de venir al Principat. Per a Viladomat aquesta opció reduiria a la meitat, com a mínim, la possibilitat que arribin visitants contagiats. L’empresari ha fet aquestes manifestacions en el marc d’un debat organitzat per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) al costat del director general de Caldea, Miguel Pedregal, i el màxim representant de Daguisa Hotels, Jordi Daban.

Tots tres han coincidit en què al Principat s’ha fet una bona gestió de la crisi sanitària i, també, que s’ha ofert una bona imatge amb, per exemple, els tests serològics massius. També han deixat clar que el sector turístic del país dóna per perdut el mes de novembre i que l’aposta és posar tota la maquinària en marxa, i al màxim nivell que la pandèmia i les restriccions veïns deixin, pel pont de la Puríssima. “Vam ser impulsors del tancament i ara ens hem posat al cap obrir per la Puríssima i veurem”, ha deixat anar Viladomat. Els tres representants empresarials també han coincidit en el civisme mostrat per la ciutadania del país i en què cal vendre Andorra com una destinació segura, que aquest és el gran reclam. Però el problema és com fer-ho. I aquí rau la dificultat: ¿testar o no testar?

Hi ha un notable consens entre el teixit econòmic i empresarial que la crisi sanitària s’ha gestionat relativament bé, que hi ha un comportament exquisit de la ciutadania i que el novembre està perdut i cap centrar-se en la Puríssima esperant que els països veïns redueixin les restriccions

Viladomat s’ha mostrat rotund: “Hem de fer un esforç per testejar el màxim de gent possible.” El conseller delegat de Saetde ha explicat que la seva companyia ja s’ha abastit de tests ràpid d’antigen a 5,70 euros la unitat i ha lamentat aquells que s’oposen a un testeig massiu sense fer els estudis necessaris. L’empresari, que ha reconegut que des de Saetde com a accionista majoritari de la societat que gestiona l’estació d’Arcalís, s’ha llançat la idea de convertir Ordino en un “laboratori” de tests, ha assegurat que moltes de les companyies aèries ja imposaran l’obligació del test abans de volar, per exemple i, per tant, aconseguir que el turista arribi a Andorra amb un certificat que mostri que els darrers dies estava lliure de virus no hauria de ser tan complicat.

En tot cas, ha quedat ben clar durant la xerrada-debat que no hi ha una posició unànime. El director general de Caldea, per exemple, ha deixat clar que el termolúdic no impulsarà cap test massiu ni posarà un filtre a les seves instal·lacions. “Ho ha de portar l’autoritat sanitària, els privats no hem de ser protagonistes”, ha indicat Pedregal que sí que s’ha mostrat obert a col·laborar en alguna iniciativa conjunta si l’administració ho digués. El màxim responsable de Caldea, com Viladomat i Daban, ha remarcat, això sí, els grans atractius que manté el país i la disponibilitat dels visitants de pagar una mica més per sentir-se segur.

En aquest darrer discurs s’hi ha mantingut especialment ferm el representant de Daguisa Hotels que, alhora, és una de les veus primordials de la CEA en matèria hotelera. Jordi Daban, però, ha evidenciat que hi ha una profunda divisió en el sector de l’hostaleria sobre com gestionar la qüestió. Daban en concret és partidari de testejar tothom, personal i clients. “A Andorra la gent hi busca seguretat, i si venem el concepte de país segur, hem de donar seguretat.” L’empresari hoteler ha reclamat no quedar-se a mitges i ha deixar clar que és necessari donar un missatge únic i inequívoc.

I mentre Viladomat insistia que “els tests es massificaran” ben aviat, es feia la pregunta a la inversa que Daban en relació a què passa quan es detecta un cas positiu al país. Per a un dels capitostos de Grandvalira, la qüestió no és “què fem amb els positius sinó què fem si no testeges?”. En canvi, l’empresari hoteler, que ha reconegut que serà complicat consensuar un posicionament al sector, ha afirmat que allò fonamental és tenir protocols ben definits i saber com actuar quan es detecta un contagi. I en el seu cas, ha assegurat, “tenim molt clar com s’aïlla, com es neteja l’habitació, com se li porta el menjar”. A banda que oferiran assegurances als clients, a càrrec d’aquests, que es farien càrrec de les despeses associades a una eventual infecció.

Comentaris (16)

Trending