A l’escola primer es deixaran de fer cribratges i després es retiraran les mascaretes

Salut esperarà “uns dies” -“potser la setmana que ve, o d’aquí quinze dies”- per aixecar les mesures restrictives que hi ha als centres escolars; s’està a l’expectativa que baixi la incidència dels contagis entre la població de menys edat

Joan Martínez Benazet donant explicacions al Consell General.
Joan Martínez Benazet donant explicacions al Consell General. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat aquesta tarda davant el Consell General que “volem esperar uns dies” abans de suprimir les mesures que actualment hi ha a les escoles. Ha deixat clar que la primera “és deixar de cribrar” i “la segona, treure les mascaretes”. No hi ha un calendari establert perquè s’està pendent que remeti més el risc de contagi entre la població de menys edat, que és la que més s’infecta encara.

“Vostès han vist que Dinamarca ha aixecat totes les mesures, i ens demanen per què no ho fem també aquí”, ha explicat Martínez Benazet. I s’ha respost a ell mateix: Dinamarca va dues setmanes més avançada en l’impacte -i, per tant, en la davallada- de la variant Òmicron. “Anem endarrerits”, ha remarcat el ministre, que ha recordat que l’aparició de la darrera soca de la Covid no és uniforme arreu.

“Vostès han vist que Dinamarca ha aixecat totes les mesures, i ens demanen per què no ho fem també aquí”, ha explicat Martínez Benazet. I s’ha respost a ell mateix: Dinamarca va dues setmanes més avançada en l’impacte -i, per tant, en la davallada- de la variant Òmicron. “Anem endarrerits”

Per tant, ha fet una crida a la prudència i a esperar uns dies, “potser la setmana que ve; potser d’aquí quinze dies”, per no córrer riscos excessiu. I és que es vol evitar que hi pugui haver nous rebrots o focus de contagi que afectin el teixit econòmic. En definitiva, assegurar que els infants no puguin tornar a ser vectors de transmissió del virus i tornin a haver moltes baixes laborals.

El titular de Salut ha explicat que tot i la davallada de la incidència de la Covid, encara continua sent “elevada” en la franja de 0 a 14 anys i no es vol “crear encara més danys al teixit laboral i social”. Martínez Benazet ha ressaltat l’impacte que ha tingut aquesta darrera onada de la pandèmia en relació amb les plantilles de les empreses. El ministre, de forma genèrica, ha afirmat que “no tenim capacitat per trobar personal per aquells llocs en què els treballadors cauen malalts”.

I hi ha afegit que “no hi havia d’on treure persones per substituir les baixes, per exemple, en l’hostaleria i en temporada alta”. Per tant, i en relació amb les mesures als centres escolars -primer supressió de cribratges, després retirada de les mascaretes- “hem d’esperar”. “En quin calendari” es prendran les decisions, se suprimiran les mesures, “no ho sé. Dependrà de la corba”. Vaja, que la incidència infectiva sigui menor del que és ara.

Comentaris (4)

Trending