Salut preveu que entre el 30 i el 40% de la població estigui vacunat la primavera que ve

El ministre Martínez Benazet lloa l’efectivitat anunciada per AstraZeneca sobre les seves dosis i pensa que el gener arribaran les primeres injeccions, que s’administraran primer als ciutadans de més risc i als sanitaris

Els ministres Martínez Benazet i Riva durant la roda de premsa d'aquest dilluns.
Els ministres Martínez Benazet i Riva durant la roda de premsa d'aquest dilluns. Altaveu

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, preveu que la propera primavera entre el 30 i el 40% de la població estigui ja vacunada. El Govern, que ha demanat la inclusió del Principat en diversos projectes internacionals que treballen en la recerca profilàctica contra la Covid-19, espera rebre les primeres dosis durant el primer trimestre de l’any vinent. De fet, es preveu que algunes unitats ja estiguin disponibles el mes de gener. Martínez Benazet ha fet aquestes afirmacions durant la compareixença per actualitzar les dades sanitàries.

En les darreres 24 hores s’han diagnosticat 48 nous casos positius de coronavirus, que situen, en combinació amb les altes donades, en 823 la xifra de malalts actius, dinou dels quals es troben hospitalitats: deu a planta (tres menys que aquest diumenge) i nou a l’UCI, un més que les darreres hores. Set d’ells ventilats mecànicament, dels quals un intubat des de fa ben poc i tres que estan en un període d’extubació que tot sovint esdevé complicat. El ministre ha afirmat que pels casos que es veuen al Principat i per les referències generals que tenen, l’agressivitat de la malaltia continua igual que a la primera onada i els estralls que fa afecten els mateixos òrgans.

​En les darreres 24 hores s’han diagnosticat 48 nous casos positius de coronavirus, que situen, en combinació amb les altes donades, en 823 la xifra de malalts actius, dinou dels quals es troben hospitalitats: deu a planta i nou a l’UCI

Martínez Benazet ha explicat que “una llarga estada a cures intensives provoca la pèrdua de massa muscular i en el cas del virus, afectacions al pulmó” que no es donen en altres malalties. Hi ha casos en què les seqüeles, ha admès el ministre, pneumòleg de formació, són molt greus. A l’UCI hi ha diversos hospitalitzats ventilats que fa prop de dos mesos que estan en aquesta situació i que són relativament joves, al tomb de seixanta anys.

Preguntat sobre la vacuna d’Oxford, dels laboratoris Astra Zeneca, el ministre ha opinat que qualsevol efectivitat per sobre del 60% és molt alta. "Començarem a tenir vacunes durant el primer trimestre de l'any vinent, probablement el gener. No em vull aventurar a donar dates exactes". La primera remesa cobrirà entre el 15 i el 20% de la població. "Amb la precaució que cal tenir amb aquesta previsió perquè les vacunes estan a la fase final del procés, a la primavera -amb cautela- entre un 30 o 40% de la població estarà vacunada". 

La vacuna d'Oxford i AstraZeneca té una efectivitat del 70,4%.

Relacionat

La vacuna AstraZeneca i Oxford ofereix una immunitat del 70% contra la Covid

Martínez Benazet pronostica “un hivern dur” a causa de les mesures de restricció i a la interacció social, però “veurem la llum de cara a la primavera i a l'estiu per afrontar  amb garanties el període de tardor i hivern del 2021 quan gran part de la població estarà immunitzada”. Les primeres persones que seran vacunades, com ja es va anunciar, seran les més grans de 65 anys, les que presentin algun tipus de vulnerabilitat i el personal sanitari.

Martínez Benazet pronostica “un hivern dur” a causa de les mesures de restricció i a la interacció social, però “veurem la llum de cara a la primavera i a l'estiu per afrontar  amb garanties el període de tardor i hivern del 2021 quan gran part de la població estarà immunitzada”

El titular ministerial ha tornat a demanar prudència i consciència, pel risc que hi ha que en qualsevol moment, qualsevol descuit, comportin brots vírics que facin descontrolar la malaltia. Ara l’índex de reproducció (R0) està situat en el 0,9. En aquest sentit, ha recordat que hi ha dotze positius (deu agents, un administratiu i una persona de manteniment) en el brot penitenciari i ha explicat que pel que fa a l’àrea de pal·liatius de l’hospital i els contagis que allí hi va haver s’han estabilitzat en els sis sanitaris, un estudiant i quatre pacients que van ser traslladats cap a l’àrea Covid. A les escoles hi ha 31 aules afectades, 11 en aïllament total i 20 de manera parcial. A més a més 21 classes estan en vigilància passiva.

Martínez Benazet ha recordat que a partir d'aquest dimarts als bars i cafeteries el nombre màxim de persones per taula continua sent de dos en els espais interiors, però passa a quatre  persones per taula a exterior. El límit en aquests establiments exclou els nuclis convivents superiors. Els clients hauran de dur la mascareta fins al moment de consumir. Ha insistit en la importància de seguir les mesures bàsiques de prevenció per minimitzar el risc de transmissió del coronavirus SARS-CoV-2: higiene de mans, ús de mascareta i distància interpersonal.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending